Slané dýňové muffiny

Snídaně

Muffiny, chutnají skvěle jen tak samotné, ale ještě o něco lepší jsou, když si je obložíte třeba prosciuttem, špenátem a bryndzou a když k tomu popíjíte domácí vývar místo čaje. Ale dobré jsou taky rozkrojené a namazané ghí a trochou medu a nebo taky ořechovým máslem.

Recept je z mixu mandlí, kokosu, lněných a chia semínek – po pár lžicích. Stejně tak v něm hraje důležitou roli olivový olej – taky po pár lžicích.

Porce: 10 kusů

Doba přípravy: 15 minut

Doba pečení: 20 minut

img_0659-4244468

Ingredience:

  • 1/2 hrnku syrové dýně hokkaido
  • 1/2 hrnku mandlové mouky
  • 4 lžíce lněné mouky – lněných semínek nadrcených na mouku
  • 2 lžíce chia semínek
  • 4 lžíce kokosové mouky – stačí strouhaný kokos namlet doma na mouku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička nadrceného chlebového koření – mix kmín, anýz, fenykl
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 šťastné vajíčko – rozdělené na žloutek a bílek
  • 4 lžíce olivového oleje Borges – Fruity extra panenský
  • 5 lžic kokosového mléka
  • 5 lžic vody
  • hrst dýňových semínek na posypání – volitelně

lr-001-8471405

Slané dýňové muffiny – postup

Předehřejte si troubu na 180°C. Vyložte si formu na muffiny košíčky a nebo nastříhaným pečícím papírem. Hokkaido dýni oloupejte, nakrájejte na kousky a v mixéru rozsekejte/nastrouhejte.

Umelte si mouky (pokud nepoužíváte rovnou kupované) z mandlí, lněných semínek a kokosu. Mouky smíchejte v míse s chia semínky, solí, jedlou sodou, chlebovým kořením, skořicí a přimíchejte nasekanou dýni.

Ušlehejte ručním mixérem žloutek s olivovým olejem a přidejte do směsi spolu s vodou a kokosovým mlékem. Vyšlehejte bílek (přidávám vždy špetku soli) a lehce zamíchejte do vzniklého hutnějšího těsta.

Pomocí lžíce naplňte jednotlivé muffinové košíčky zhruba do 3/4 výšky (těsto vyjde cca na 10 kousků). Můžete posypat dýňovými semínky navrch. Pečte při 180°C zhruba 20 minut. 

Servírujte jen tak místo pečiva, naslano i na sladko. Skladujte v uzavřené nádobě max. 3 dny a nebo v mrazáku. Raději nezaměňujte hokkaido dýni za máslovou, výsledná chuť bude odlišná. 

© 2021 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang