Recept na domácí nakládané hovězí maso

Hovězí masoMarinádyMasoSnackySušené potraviny
Domácí nakládané hovězí maso

Maso se nakládá z hovězího bůčku, nakládacího koření a soli a musí se nechat 5 dní zrát. Výsledkem je hovězí maso, které je aromatičtější a jedinečnější než to, které můžete koupit v obchodě.

Příprava

  • Vaření: 3 hodiny
  • Počet porcí: 6 až 8

Ingredience

  • 1 lžíce celých bobulí nového koření
  • 1 lžíce celých hořčičných semínek (hnědých nebo žlutých)
  • 1 lžíce semen koriandru
  • 1 lžíce červených pepřových vloček
  • 1 lžíce celých zrnek černého pepře
  • 2 lžičky celého hřebíčku
  • 9 celých kardamomových lusků
  • 6 velkých bobkových listů, rozdrcených
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 tyčinky skořice
  • 3,8 litru vody
  • 300 g soli
  • 5 lžiček růžové soli na solení (volitelně)
  • 3 lžíce nakládacího koření
  • 90 g hnědého cukru
  • jeden 5 kg hovězí bůček
  • 1 lžíce nakládacího koření

Postup

  1. Můžete použít buď koření na nakládání zakoupené v obchodě, nebo si můžete vyrobit vlastní. Chcete-li si vyrobit vlastní, opražte bobule nového koření, hořčičná semínka a semínka koriandru.
  2. Dále přidejte vločky červeného pepře, zrnka černého pepře, hřebíček a lusky kardamomu. Opečte na malé pánvi na středním ohni, dokud nebudou voňavé.
  3. Koření se nesmí spálit.
  4. Odstavte z ohně a vložte do malé misky. Pomocí hmoždíře a tloučku koření trochu rozdrťte.
  5. Přidejte do malé misky a vmíchejte rozdrcené bobkové listy a mletý zázvor.
  6. Připravte solný nálev: do litru vody ve velkém hrnci přidejte asi 3 lžíce směsi koření.
  7. Dále přidejte půl tyčinky skořice spolu s košer solí, růžovou solí (pokud používáte) a hnědým cukrem.
  8. Přiveďte k varu, poté stáhněte z ohně a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  9. Solný nálev uložte do chladničky, dokud nebude dobře vychlazený.
  10. Bůček vložte do velké ploché nádoby nebo pánve a zalijte jej nálevem.
  11. Solný nálev by měl pokrýt maso. Maso může v nálevu plavat.
  12. Vložte do chladničky a nechte chladit 5-7 dní.
  13. Každý den bůček obraťte, aby se všechny strany naložily stejně.
  14. Po skončení doby naložení vyjměte bůček z nálevu a opláchněte jej studenou vodou.
  15. Bůček vložte do velkého hrnce a zalijte ho alespoň jedním centimetrem vody.
  16. Pokud chcete mít bůček méně slaný, přidejte do hrnce další centimetr vody.
  17. Do hrnce přidejte lžíci nakládacího koření. Přiveďte k varu, snižte teplotu na velmi nízkou a vařte 3-4 hodiny, dokud hovězí maso nezměkne.
  18. Maso vyjměte na prkénko. Všimněte si viditelných čar na mase. Jedná se o směr svalových vláken.
  19. Aby se maso lépe krájelo, rozkrojte ho nejprve napůl podél vlákna masa.
  20. Poté proveďte tenké příčné řezy napříč vlákny, abyste mohli maso servírovat.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang