Také tak milujete práci s kynutým těstem? Doufám, že ano a že mi taky díky tomu odpustíte, když sem po kynutém estonském kringlu přidám další kynutý moučník. Snažím se druhy dezertů a těst poctivě střídat, ale tentokrát si nemohu pomoct… Tenhle koláč si prostě „do šuplíku“ schovat nemůžu. Byla by ho tam opravdu strašlivá škoda. Musím ho jednoduše vypustit do světa. 

Nevím, zda jste na tom stejně, ale já zkrátka ničemu kynutému nedokážu odolat. Ta vůně! Ta textura! Ta správná špetka nostalgie a vzpomínek! Prostě hotová božská symfonie. Kromě toho se právě na podzim můžu přesně po tomhle typu koláčů a buchet doslova utlouct. Jedla bych je k snídani, obědu i večeři. I k svačině, kdyby na to přišlo. Asi zakládám na sádlo, abych byla připravená na zimní spánek nebo co.

Jenže zkuste nepodlehnout, když se celým bytem začne šířit ta povědomá sladká vůně, kterou máme v našich krajích snad zakódovanou v DNA. Navíc klasická kombinace tvarohu, povidel, máku a perníkové drobenky dovedená k dokonalosti je zkrátka neodolatelná. Já to fakt zkoušela (čistě z vědeckého hlediska pochopitelně)! Ani to nezkoušejte. Nemá to cenu a jen oddalujete nevyhnutelné… Nakonec se stejně slastně zakousnete a celý okolní svět se na pár okamžiků dočista rozplyne. 

TIP: Pokud nemáte moc času a máte chuť na rychlý a chutný koláč, vyzkoušejte mug cake – nebo-li koláč v hrnečku za pár minut.

Při pečení tohoto koláče jsem se doslova „znovuzamilovala“ (já vím, to ani není slovo, ale kdyby bylo, tak by bylo fakt výstižné) do špaldové mouky. Dlouho jsem teď používala spíše pohankovou, ale po tomhle koláči je jasné, že špalda hlásí slavný návrat Samozřejmě můžete koláč upéct čistě z jednoho druhu mouky, ale tenhle poměr 50:50 je skvělý. Zkuste a sami uvidíte.

TIP: V případě, že nejste milovníky klasických náplní do koláčů, vyzkoušejte ovocný dort se skvělou chutí sezónního ovoce.

Kynutý špaldový koláč s tvarohem, povidly, mákem, perníkovou drobenkou a mandlemi

Ingredience na kynutý špaldový koláč

Těsto: 

  • 250 ml vlažného mléka 
  • 20 g kvasnic (1/2 kostky) 
  • 60 g krupicového cukru 
  • 250 g hladké mouky (na kynuté těsto) 
  • 250 g celozrnné špaldové mouky 
  • 5 g soli 
  • 2 vejce 
  • 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá 
  • nastrouhaná citronová kůra z 1/2 většího citronu 
  • 125 g rozpuštěného másla 
  • rostlinný olej na vytření mísy 
  • máslo a polohrubá mouka na vymazání a vysypání plechu 

Tvarohová náplň:

  • 2 vykapané tučné vaničkové tvarohy (500 g před vykapáním; den předem je překlopte do jemného síta vyloženého mušelínem, plátýnkem na výrobu sýra nebo čistou utěrkou a nechte vykapat v lednici; pokud nemáte tolik času, vyklopte je tamtéž, zatočte a vymačkejte)
  • 2 žloutky
  • moučkový cukr podle chuti
  • 1/2 vanilkového lusku
  • trocha strouhané citronové kůry (tak z 1/2 citronu)
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu

Povidlová náplň:

  • 1 sklenice povidel (zhruba 350-400 g)
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce strouhaného perníku (+ trocha navíc na případné dohuštění)
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky perníkového koření
  • moučkový cukr podle chuti

Maková náplň:

  • 200 ml mléka
  • 200 g mletého máku
  • 2 lžíce rumu
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1/2 – 1 lžička skořice
  • 6 drcených hřebíčků
  • strouhané piškoty na zahuštění
  • moučkový cukr na doslazení

Drobenka: 

  • 60 másla
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g polohrubé mouky
  • 40 g strouhaného perníku 

Na dokončení: 

  • 50 g mandlových lupínků 
  • 1-2 lžíce rozpuštěného másla smíchaná s 1-2 lžícemi rumu 

Postup

  1. V rendlíku smíchejte vlažné mléko, lžíci cukru a rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat 10-15 minut. 
  2. V míse robotu smíchejte zbytek cukru, oba druhy mouky, sůl, vejce, semínka z vanilkového lusku, citronovou kůru a kvásek.
  3. Pomocí hákového nástavce robotu (nebo ručně) hněťte zhruba 8-10 minut. Občas stroj zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy. Nakonec po částech vpracujte máslo.
  4. Poté nechte robot hníst těsto na středně vysoké otáčky, dokud není těsto krásně pružné a lesklé. Opět stroj občas zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy.
  5. Výsledné těsto bude stále lehce lepivé, ale to není na škodu. Pokud by vám připadalo lepivé příliš, přidejte do něj ještě trošku mouky.
  6. Těsto dejte do větší mísy vytřené olejem, zakryjte čistou utěrkou a nechte 2 hodiny kynout na teplém místě. Mělo by zdvojnásobit svůj objem. 

Zatímco těsto kyne, připravte náplně: 

Tvarohová náplň:

Smíchejte všechny ingredience a vyšlehejte dohladka. Tvarohová náplň by měla být krémová ale zároveň pevná. Naplňte tvarohem jednorázový cukrářský sáček, uzavřete ho svorkou a uložte do ledničky.

Povidlová náplň:

Povidla smíchejte s rumem, perníkem, pudinkovým práškem a kořením. V případě potřeby doslaďte moučkovým cukrem a dohustěte strouhaným perníkem. Náplň by měla být hezky pevná a hustá. Naplňte povidly jednorázový cukrářský sáček, uzavřete ho svorkou a uložte do ledničky.

Maková náplň:

Mléko svařte s cukrem, rumem a kořením. Vsypte mák a krátce povařte. Stáhněte z plotny, dochuťte citronovou šťávou, zahustěte strouhanými piškoty a nechte vychladnout. Makovou náplní naplňte jednorázový cukrářský sáček, uzavřete ho svorkou a uložte do ledničky. Pokud vám náplň po vychladnutí přijde natolik tuhá, že by nešla na koláč nanést pomocí sáčku, můžete ji před naplněním do sáčku naředit mlékem nebo rumem.

Připravte drobenku. Z másla, cukru, mouky a strouhaného perníku ručně nebo mixérem vypracujte drobenku a uložte ji do lednice. 

Troubu rozehřejte na 180°C. Vykynuté těsto vyklopte na moukou poprášený vál a vyválejte z něj obdélník o velikosti plechu. Ten následně přeneste do máslem vymazaného a moukou vysypaného plechu o rozměrech 25×35 cm. Těsto roztáhněte až k okrajům. Pokud se vám nechce špinit vál a váleček, můžete těsto vyklopit rovnou do připraveného plechu a roztáhnout ho rukama. 

Všem sáčkům s náplněmi ustřihněte špičku a na připravené těsto nastříkejte pravidelně se střídající pruhy náplně. Povrch posypte drobenkou a mandlovými lupínky. 

Koláč pečte dozlatova zhruba 40-45 minut. Po vytažení z trouby ho pokropte směsí másla a rumu.

A co upéct příště něco se švestkami, třeba tento oblíbený recept na švestkový koláč s tvarohem.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang