Kynuté koláče s tvarohem, drobným ovocem a drobenkou

DezertyKoláče a buchtyKrémy, polevy a náplněKynuté moučníkyMagazínMoučníky
kynut25c325a92bkol25c325a125c4258de-9216071

Pokud nevíte, co s načatým zimním víkendem, měla bych pro vás jeden návrh. Upečte si koláče! No dobře, nebo jeďte na hory, pokud jinak nedáte, ale slibuju, že tihle dozlatova vypečení krasavci vám ty lyžovací endorfiny hravě vynahradí. Ona je přece příprava kynutého těsta taky pořádně zábavná jízda. Mě teda dost fascinuje představa všech těch procesů, které v těstě probíhají a hrozně ráda pozoruju, jak kyne a „pracuje“.

Chápu, že ne pro každého je to asi tak uchvacující zážitek. Ale zkuste se zamyslet nad tím, jaký je to malý zázrak přírody!  Kdyby to bylo na mně, tak tohle kouzlo sleduju každý den. Taky vás to prostě občas nejvíc táhne k těm starým známým chutím? Ke kynutým koláčům, koláčkům nebo buchtám (Neskutečný, sotva jsme dojedli koláče, už mě zase honí mlsná), štrúdlu nebo bublanině? Prostě nostalgie.

Přestože z celého srdce miluju neobvyklé kombinace a vymýšlení nových dezertů, vždycky se pak ráda vrátím k naprosté klasice. V případě těchhle koláčků to bylo stejné.  Vyklízela jsem mrazák (Další záslužná činnost, chápete…) a objevila opravdový poklad – krabičku lesních borůvek z léta. Maminka je pro mě s láskou natrhala a zamrazila, abych si ty letošní mírně pokažené prázdniny mohla vynahradit později.

Už už jsem byla rozhodnutá, že budou knedlíky, ale když jsem odkryla další zmrzlou vrstvu (připadala jsem si dočista jako archeolog), odhalila jsem ještě krabičku šťavnatého rybízu ze zahrady. Červené kuličky se ně mě doslova smály. Pak už bylo nad slunce jasné, že u kynutého těsta sice zůstanu, ale že nebudou knedlíky, ale koláče. S tvarohem! A drobenkou! Bez drobenky ani ránu! 

Kynuté koláče s tvarohem, drobným ovocem a drobenkou 

Ingredience (na 20-25 koláčů)

Těsto: 

  • 250 ml vlažného mléka 
  • 20 g kvasnic (1/2 kostky) 
  • 60 g krupicového cukru 
  • 500 g hladké mouky 
  • 5 g soli 
  • 2 vejce 
  • 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá 
  • nastrouhaná citronová kůra z 1/2 většího citronu 
  • 125 g rozpuštěného másla 
  • rostlinný olej na vytření mísy 
  • hladká či polohrubá mouka na „obalení“ dna skleničky

Tvarohová náplň: 

  • 2 tučné vaničkové tvarohy 
  • 2 vejce, žloutky a bílky oddělené 
  • 1/2 vanilkového lusku 
  • trocha strouhané citronové kůry (tak z 1/2 citronu) 
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • moučkový cukr podle chuti

Drobenka: 

  • 100 másla 
  • 100 g cukru krupice 
  • 140 g polohrubé mouky 
  • 1/2 lžičky mleté skořice 

Na dokončení: 

  • 1 rozšlehané vejce na potření okrajů
  • mražené borůvky a rybíz 
  • 1-2 lžíce rozpuštěného másla smíchaná s 1-2 lžícemi rumu 

Postup

V rendlíku smíchejte vlažné mléko, lžíci cukru a rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat 10-15 minut. 

V míse robotu smíchejte zbytek cukru, mouku, sůl, vejce, semínka z vanilkového lusku, citronovou kůru a kvásek. Pomocí hákového nástavce robotu (nebo ručně) hněťte zhruba 8-10 minut. Občas stroj zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy. Nakonec po částech zapracujte máslo. Poté nechte robot hníst těsto na středně vysoké otáčky, dokud není těsto krásně pružné a lesklé.

Opět stroj občas zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy. Výsledné těsto bude stále lehce lepivé, ale to není na škodu. Pokud by vám připadalo lepivé příliš, přidejte do něj ještě trošku mouky. Těsto dejte do větší mísy vytřené olejem, zakryjte čistou utěrkou a nechte alespoň hodinu kynout na teplém místě. Mělo by zdvojnásobit svůj objem. 

Zatímco těsto kyne, připravte náplň. Prošlehejte tvaroh se žloutky, vanilkou, citronovou kůrou a škrobem. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a stěrkou ho vmíchejte do tvarohové náplně. Oslaďte moučkovým cukrem podle chuti. Naplňte tvarohem jednorázový cukrářský sáček, uzavřete ho svorkou a uložte do ledničky. 

Připravte drobenku. Z másla, cukru, mouky a skořice ručně nebo mixérem vypracujte drobenku a uložte ji do lednice. 

Z těsta odebírejte kousky zhruba o velikosti pingpongového míčku (a o váze přibližně 40 g). Vytvarujte z nich kuličku a rozložte na plech vyložený papírem na pečení. Musí mezi nimi být dostatečné rozestupy, protože už s nimi nebudete hýbat. Mně se na klasický plech s nízkým okrajem (o rozměrech 35×45 cm) vešlo 10 kuliček (budoucích koláčů). Zakryjte utěrkou a nechte ještě zhruba 45 minut kynout. 

Po vykynutí vtiskněte do kuličky těsta dno skleničky, tím z ní vytvoříte koláček s prohlubní na náplň. Dnem skleničky vždy nejdříve ťukněte do mouky, aby se k němu nelepilo těsto. Pokud těsto po roztlačení nedrží tvar, nechte ho ještě zhruba 15 minut kynout. 

Troubu rozehřejte na 180°C. Okraje koláčů potřete rozšlehaným vejcem. Sáčku s tvarohovou náplní ustřihněte růžek a štědře jí naplňte důlky koláčů. Každý koláč poté posypte mraženými borůvkami nebo rybízem (můžete pochopitelně obojím) a drobenkou. Pečte zhruba 15-25 minut dozlatova. Po vytažení z trouby koláče pokropte směsí rozpuštěného másla a rumu.

Poznámka: 

Pokud se vám nechce „mořit“ s koláči, můžete upéct koláč na plech. Těsto vyklopte do máslem vymazaného a polohrubou moukou vysypaného plechu o rozměrech cca 40×40 cm a roztáhněte ho tak, aby bylo po celé ploše stejně silné a sahalo až k okrajům (nebo ho samozřejmě můžete rozválet), potřete ho rovnoměrně tvarohovou náplní, posypte ovocem a drobenkou a pečte v troubě rozpálené na 180°C zhruba 45 minut dozlatova. Po vytažení z trouby ho pokropte směsí 2 lžic rozpuštěného másla a 2 lžic rumu.

Tady inspirace na příště, oblíbený recept na buchtu s tvarohem a ovocem.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang