Telecí líčka na víně jsou v dnešní době velmi oblíbená záležitost, takže recept na ně nemůže chybět. Dáme si ale jejich odlehčenou verzi s pyré z brambor a pastináku. Jak při přípravě telecích líček na víně postupovat?

Telecí líčka na víně se skvěle hodí na svátečnější tabuli. Jaké suroviny si na přípravu telecích líček a bramborového pyré připravit?

Telecí líčka na víně – ingredience

  • 2 telecí líčka,
  • ½ červené cibule nasekané najemno,
  • 1 střední mrkev nasekanou na půlkolečka,
  • 1 stvol řapíkatého celeru na kousky o velikosti ½ mrkvovýh půlkoleček,
  • 1 malý stroužek česneku nasekaný najemno,
  • 2 kuličky nového koření,
  • 1 bobkový list,
  • 1 dcl červeného suchého vína,
  • 3 dcl hovězího vývaru,
  • 1 malý rajčatový protlak,
  • olivový olej,
  • sůl a pepř.

Na pyré

  • 3 velké brambory,
  • 3 větší pastináky,
  • mražený hrášek,
  • mléko,
  • oříšek másla,
  • sůl a pepř.

Příprava telecích líček na víně

Nejdůležitější částí přípravy je očištění líček. Dejte si na tom opravdu záležet, zbavíte se tím spousty kalorií. Dávejte ale pozor a nespleťte si tuk s bílými žilkami, které se rozvaří a vytvoří omáčku krásně želatinovou, takže nemusíte zahušťovat. Líčka hlavně očistěte jen z vrchu. To, co je vevnitř, je cenný kolagen, o který nechcete přijít.

Jedno líčko podle velikosti nakrájejte na čtyři až šest poměrně velkých kusů. Rozpalte hrnec s tlustým dnem, který ideálně budete moct vložit do trouby. Kousky líček potřete olivovým olejem a opečte v hrnci dohněda. Když jsou kousky opravdu opečené, přendejte vedle na talíř. To, že se maso zatáhlo ze všech stran, poznáte tak, že nenechá na talíři příliš šťávy.

Do výpeku přilijeme trochu olivového oleje a orestujeme mrkev, pak přidáme celer, cibuli, vše hezky dohněda. Když je hotovo, přidáme česnek, zarestujeme a nakonec do restovací fáze přidáme protlak. Vložíme zpátky maso, zalijeme vínem a necháme ho téměř vyvařit.

Přidáme sůl, mletý pepř, bobkový list a nové koření, zalijeme vývarem, promícháme a přikryté vložíme do trouby na 120°C na tři hodiny. Někdy může stačit méně; u hovězích bude potřeba možná i delší doba. Maso by mělo být tak měkké, aby se při zatlačení lžící úplně rozjelo do stran. Omáčka musí být velmi tmavě hnědá.

Klasickou bramborovou kaši zlehčíme a obměníme nahrazením aspoň poloviny brambor pastinákem nebo jinou kořenovou zeleninou. Nakrájejte ho a společně s brambory povařte v osoleném mléce. Slijte, rozmačkejte na kaši, přidejte oříšek másla (místo té půlky, na kterou jsme zvyklí) a panáka mléka, ve kterém jsme vařili.

Mléko tam nenecháváme a lijeme ho tam až po rozmačkání zeleniny proto, že kdybychom tekutinu v bramborech nebo jiné zelenině nechali před mixováním, nikdy by kaše nebyla hladká, ale utvořily by se hrudky. Podáváme se spařeným zeleným hráškem.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang