Mám neodolatelnou chuť na roládu. Na nadýchané piškotové těsto se svěžím ovocem a voňavým vanilkovým krémem. Na dezert lehký jako pírko a také docela i jednoduchý dezert. To je hned několik pádných důvodů, proč se postavit k troubě, ne? 

Piškotová roláda s kořeněnými malinami a vanilkovým krémem

Ingredience:

  • 5 vajec – bílky a žloutky oddělené
  • špetka soli
  • 125 g krupicového cukru
  • 125 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva

Kořeněné maliny:

  • 200 g malin
  • 125 g vody
  • 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • muškátový oříšek
  • kardamom

Vanilkový krém:

  • 250 g krémového sýra
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 2 lžičky vanilkové pasty nebo semínka vyškrábnutá z 1/2 vanilkového lusku
  • moučkový cukr

Na ozdobení maliny.

Postup

Toubu vyhřejte na 180°C. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky s cukrem ušlehejte do nadýchané světlé pěny. Mouku a prášek do pečiva prosejte přes jemné síto a přimíchejte ke žloutkové pěně. Nakonec do těsta ručně zapracujte sníh z bílků. Hotové těsto rovnoměrně rozetřete na plech pečlivě vyložený papírem na pečení.

Pečte 8 – 10 minut. Propečení vyzkoušejte zapíchnutím párátka. Pokud ho vytáhnete čisté a suché, korpus je hotový. Mezitím namočte a pořádně vyždímejte čistou utěrku. Hotový korpus na ní vyklopte, stáhněte z něj papír a pevně zarolujte (i s utěrkou). Nechte vychladnout.

Maliny dejte do rendlíku, zalijte je polovinou vody, zasypte cukrem a přiveďte k varu. Větší kousky ovoce rozmačkejte vidličkou. V druhé polovině vody rozmíchejte škrob a směs vlijte k vroucím malinám. Za neustálého míchání krátce povařte. Ochuťte muškátovým oříškem a kardamomem (stačí trošička, jsou hodně aromatické). Nechte vychladnout a dejte vychladit do ledničky. 

Krémový sýr rozmíchejte s vanilkovou pastou. Šlehačku vyšlehejte dotuha a smíchejte s krémovým sýrem. Doslaďte moučkovým cukrem podle chuti. Dejte krém vychladit. 

Rozviňte roládu a potřete jí nejdříve malinami a poté 2/3 krému. Vždy, když potíráte plát těsta na roládu, začněte od „středu“, tedy části, kterou začnete rolovat (a budete tedy ve středu), směrem k okraji, ke kterému roládu rolujete. Vždy potírejte jen 2/3 – 3/4 plochy, okraj, ke kterému roládu rolujete nechte volný, při rolování se krém vždy trochu „pohrne“ a dostane se tak i na nepotřenou část.

Roládu znovu zaviňte, začistěte vytlačený krém a pevně jí zaviňte do potravinové fólie. Dejte na pár hodin vychladit do lednice. Zbytkem krému naplňte zdobící sáček s krátkými hustými zoubky a dejte také vychladit. 

Po vychlazení roládu osvoboďte z fólie, ozdobte jí zbylým krémem a čerstvými malinami. Můžete jí i poprášit moučkovým cukrem. 

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang