Recept – jablečný, jablkový závin

DezertyDezerty, zákusky a poháryŠtrúdlyZáviny a rolády

Ingredience:

  • 350 g hladké mouky
  • 1 vrchovatá lžíce sádla nebo ztuženého tuku
  • 1 vejce
  • 1 lžička octa
  • špetka soli
  • 1/8 l vlažné vody
  • 1 vejce na potření závinu
  • 1 kg jablek
  • 2 šálky osmažené strouhanky
  • skořice
  • cukr
  • máslo

Postup:

Do mouky přidáme sůl, rozdrobený tuk a zalejeme vodou s rozšlehanými vejci a octem.

Těsto začneme zpracovávat nožem, teprve až když se začnou jednotlivé přísady spojovat, začneme rukama vypracovávat hladké těsto.

Těsto přikryjeme nahřátým hrncem a dáme na 30 minut stranou odpočinout.

Půlku těsta uválíme a rukama vytahujeme, aby bylo co možná nejtenčí (dáváme přitom pozor, aby se neroztrhlo).

Na másle osmahneme strouhanku a část jí nasypeme na těsto. Strouhanku posypeme nahrubo nastrouhanými jablky, pocukrujeme, posypeme skořicí. Navrch nasypeme ještě trochu strouhanky a těsto se směsí zamotáme.

Se zbytkem těsta postupujeme stejně. Když máme hotové dva jablečné záviny, pomažeme je rozšlehaným vejcem a pečeme dozlatova na vymaštěném plechu.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang