Závin z jogurtového těsta bez tuku

Je dobré mít zásobu několika rychlých a jednoduchých receptů na sladké dezerty či pečivo k odpolední kávě či čaji. Jaké recepty lze rychle upéct například pro návštěvu nebo na víkendové posezení?

Níže je k dispozici několik rychlých a jednoduchých receptů na sladké dezerty vhodné například ke kávě nebo k čaji. Na všechny pokrmy jsou potřeba lehce dostupné ingredience. Za vyzkoušení rozhodně stojí také mřížkovaná buchta.

Bábovka

Tři celá vajíčka třeme s 250 g moučkového cukru, pak pomalu přidáváme 250 g hladké mouky s balíčkem prášku do pečiva a 250 ml tekuté šlehačky. Vypracujeme v polotekuté těsto, které vlijeme do formy a pečeme při 200 stupních cca 40 minut. Chceme-li bábovku ozvláštnit, přidáme tvaroh. Výsledkem je lahodná, vláčná a luxusní tvarohová bábovka.

Jablečný závin z lístkového těsta

V obchodě koupíme lístkové těsto, vyválíme z něj tenký obdélník (tloušťka cca 3 mm). Posypeme trochou strouhanky. Na ní vysypeme na hrubém struhadle nastrouhaná jablka (cca šest jablek). Posypeme dvěma polévkovými lžícemi cukru a jednou kuchyňskou lžičkou skořice. Opatrně zavineme. Pečeme v troubě při 180 stupních cca třicet minut.

Jablečný závin

Na těsto budeme potřebovat 350 g hladké mouky, 50 g cukru krupice, 1 vejce, 150 g másla, 1 lžička oleje, 2-3 lžíce mléka, 1/4 prášku do pečiva a trochu rumu. Z těsta vyválíme placku asi 3 až 5 mm tlustou, na ni vysypeme na hrubém struhadle nastrouhaná jablka (cca šest jablek). Posypeme dvěma polévkovými lžícemi cukru a jednou kuchyňskou lžičkou skořice. Opatrně zavineme. Pečeme v troubě při 180 stupních cca třicet minut.

Tvarohové řezy

V misce ušleháme šest žloutků, šest polévkových lžic moučkového cukru a dvě polévkové lžíce oleje. Přidáme pět polévkových lžic polohrubé mouky, tři polévkové lžíce kakaa a pečlivě promícháme. Nakonec přidáme sníh ze šesti bílků. Vylijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný pekáč (30 x 40 centimetrů). Pečeme cca deset minut při 150 stupních.

Krém: 250 g másla se 150 g moučkového cukru a s jedním sáčkem vanilínového cukru vymícháme v hladký krém, do kterého pak vmícháme 500 g tvarohu. Poleva: Nad horkou vodou rozpustíme a mícháme tři nadrcené tabulky čokolády „Kaštany“ se 100 g Hery a dvěma polévkovými lžícemi kakaa. Na vychladlý korpus namažeme krém a na něj pak nalijeme a rozprostřeme polevu.

Klausovka

V misce ušleháme pět vajíček, 100 g. moučkového cukru a tři polévkové lžíce kakaa. Vylijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný pekáč (30 krát 40 centimetrů). Pečeme cca deset minut při 150 stupních. Na vychladlý korpus namažeme našlehanou šlehačku (pozor, musíme jí šlehat se stužovačem). Korpus srolujeme v roládu.

Jablečné řezy

Jedno máslo, 150 g moučkového cukru, 400 g polohrubé mouky a tři žloutky smícháme v těsto. Tři čtvrtiny těsta rozválíme v obdélník, který položíme na vymazaný a vysypaný plech. Na těsto klademe pět nahrubo postrouhaných jablíček, 50 g omytých rozinek, podrcené tři polévkové lžíce oříšků, dvě polévkové lžíce cukru a půl kuchyňské lžičky skořice. Na násyp přes struhadlo nadrolíme zbytek těsta a vše potřeme sněhem z pěti vajec. Pečeme cca dvacet minut při 150 stupních.

Makovec

Smícháme 300 g polohrubé mouky, 200 g umletého máku,1/2 sáčku prášku do pečiva, 200 g moučkového cukru, dvě polévkové lžíce oleje, mléko, rozemletou skořici a roztlučený hřebíček. Vše smícháme dohromady na středně tuhé těsto, dáme do vymazaného a vysypaného pekáčku. Vložíme do velmi málo vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 180 stupňů.

Kokosový kmen

Smícháme a propracujeme 200 g mletého kokosu, 200 g moučkového cukru, jeden bílek, tři polévkové lžíce rumu, 150 gramů stoprocentního tuku (máslo), tři polévkové lžíce drcených piškotů. Z těsta oddělíme dvě poloviny a do jedné vmícháme dvě polévkové lžíce kakaa. Těsta položíme na sebe, přitlačíme a uválíme váleček o průměru cca 4 cm, který nakrájíme po ochladnutí na plátky.

Kokosové kuličky

Smícháme 160 g másla, 500 g moučkového cukru, 120 g kakaa, 200 g kokosové moučky a tři celá vejce. Z těsta uválíme kuličky o průměru cca 3 cm, které obalíme v kokosové moučce.

Kefírová buchta

Smícháme tři hrnky polohrubé mouky, dva hrnky krupicového cukru, půl hrnku slunečnicového oleje, tři polévkové lžíce kakaa, půl litru kefíru a jednu kuchyňskou lžičku jedlé sody. Vlijeme do formy a pečeme při cca 180 stupních přibližně půl hodiny.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang