cokoladovy_dort

Tento recept na extra čokoládový dort s dokonale vláčným, a přesto velmi lehkým korpusem, připomínajícím pařížský dort, se stane vaším favoritem. Doplňte ho čokoládovým máslovým krémem a kousky čokolády a získáte úžasnou trojitou nálož čokolády. Tento dort můžete připravit také na plech.

Doba přípravy: 30 minut

Doba pečení: 25 minut

Celkem: 4 hodiny

Ingredience na 12 porcí

Na korpus:

  • 219 g hladké mouky
  • 62 g neslazeného kakaa
  • 350 g krystalového cukru
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky kávy (nepovinné)
  • 120 ml rostlinného oleje (nebo řepkového či rozpuštěného kokosového)
  • 2 velká vejce (pokojové teploty)
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 240 ml podmáslí (pokojové teploty)
  • 240 ml čerstvě uvařené silné horké kávy

Na čokoládový máslový krém:

  • 290 g másla, změklého při pokojové teplotě
  • 420 g moučkového cukru
  • 65 g neslazeného kakaa
  • 3–5 polévkových lžic (45–75 ml) tučné smetany (nebo půl na půl s mlékem) pokojové teploty
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • volitelně na ozdobu: kousky čokolády

Postup

Předehřejte troubu na 177 °C. Vymažte dvě dortové formy, vyložte je pečicím papírem a vymažte formu po stranách i papír tukem. Papír vám pomůže dostat korpus z formy.

Příprava dortu:

  1. Ve velké míse promíchejte mouku, kakaový prášek, cukr, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a kávový prášek (pokud používáte).
  2. Pomocí mixéru smíchejte olej, vejce a vanilku, dokud se suroviny nepropojí. Vmíchejte podmáslí. Mokré přísady vlijte do suchých, přidejte horkou vodu/kávu a šlehejte při nízkých otáčkách, dokud se těsto zcela nespojí. Těsto by mělo být řídké.
  3. Těsto rovnoměrně nalijte do formy. Pečte 23–26 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nezůstane čistá. Vyjměte korpus z trouby a položte na mřížku, kde ho nechte zcela vychladnout.

Příprava máslového krému:

  1. Máslo vyšlehejte mixérem do krémové konzistence – asi 2 minuty. Přidejte moučkový cukr, kakao, 3 lžíce smetany, sůl a vanilkový extrakt.
  2. Šlehejte 30 sekund při nízkých otáčkách, poté zvyšte rychlost na vysokou a šlehejte celou 1 minutu.
  3. Pokud je krém příliš řídký, přidejte ještě 1/4 šálku moučkového cukru nebo kakaa.Pokud je příliš hustý, přidejte ještě 1–2 lžíce smetany. V případě potřeby přidejte další špetku soli.

Dokončení:

  1. Vychladlý korpusy rozřízněte a nahoře seřízněte, aby byly na povrchu rovné. Položte 1 vrstvu korpusu na dortový stojan nebo servírovací talíř a rovnoměrně ho pokryjte krémem.
  2. Navrch položte 2. vrstvu a zbývající krém rozetřete po celé horní ploše a po bocích. V případě chuti dozdobte kousky čokolády.

Před krájením nechte dort alespoň 30–60 minut odležet v chladničce. Dort tak při krájení lépe drží tvar.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang