kokosovy-dort

Tento dokonalý kokosový dort nastavuje laťku pro ostatní dorty opravdu vysoko. Je mimořádně vláčný, s měkkým, nadýchaným korpusem a intenzivní kokosovou chutí. Pro úspěch pečlivě dodržujte tento recept krok po kroku.

Ingredience

Na těsto:

  • 285 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 3/4 šálku másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 330 g krystalového cukru
  • 5 velkých bílků, pokojové teploty
  • 120 g zakysané smetany, pokojové teploty
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička kokosového extraktu
  • 240 ml konzervovaného kokosového mléka, pokojové teploty
  • 80 g strouhaného kokosu

Na krém:

  • 230 g másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 224 g plnotučného mascarpone, změklého na pokojovou teplotu
  • 600 g moučkového cukru
  • 30 ml konzervovaného kokosového mléka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky kokosového extraktu
  • 1/8 lžičky soli
  • 160 g strouhaného kokosu

Postup

  1. Předehřejte troubu na 177 °C. Vymažte tři dortové formy, vyložte je papírem a i papír potřete olejem.
  2. Zamíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Odstavte.
  3. Pomocí mixéru vyšlehejte máslo a cukr společně, dokud nezíská hladkou a krémovou texturu.
  4. Bílky vyšlehejte do sněhu a poté přidejte zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a kokosový extrakt. Šlehejte, dokud se nespojí.
  5. Poté při nízkých otáčkách pomalu přidávejte suché přísady a kokosové mléko. Šlehejte a nakonec přisypejte drcený kokos. Těsto bude mírně husté.
  6. Rovnoměrně ho nalijte do dortových forem. V případě potřeby je odvažte, abyste zajistili přesnost.
  7. Pečte přibližně 21–23 minut, nebo dokud nejsou korpusy propečené.
  8. Nechte je zcela vychladnout, než je začnete potírat a sestavovat.
  9. Připravte krém: Máslo a mascarpone vyšlehejte ve velké míse, dokud nebudou krémové a hladké, asi 2 minuty.
  10. Přidejte moučkový cukr, kokosové mléko, vanilkový extrakt, kokosový extrakt a sůl a pečlivě vyšlehejte. Pokud je krém příliš řídký, přidejte více moučkového cukru, pokud je příliš hustý, přidejte více kokosového mléka.
  11. Z dortů odřízněte velkým zubatým nožem tenkou vrstvu, abyste je zarovnali.
  12. Položte 1 korpus dortu na dortový stojan, dortovou obracečku nebo servírovací talíř.
  13. Vrchní část rovnoměrně pokryjte krémem. Navrch položte 2. vrstvu dortu a opět rovnoměrně potřete krémem.
  14. Na poslední korpus rozetřete zbývající krém, kterým potáhněte i boky dortu.
  15. Vrch dortu posypte kokosem a naneste ho i na boky.
  16. Před krájením dejte dort alespoň na 20 minut do chladničky.

Tip: Dort můžete místo kokosu ozdobit také strouhanou bílou čokoládou nebo mandlemi.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang