Praktická kuchyně, ve které bude radost vařit. Jak na ni?

Magazín

Kuře na paprice, svíčková nebo jen obyčejná vaječná omeleta se bude nejlépe připravovat v kuchyni, která bude prakticky zařízená. Kuchaři a kuchařky musí vědět, kam mají sáhnout, když potřebují pánev, mísu nebo cokoliv jiného. Jenže jak toho dosáhnout? Jak dosáhnout prakticky zařízené kuchyně, ve které bude radost vařit?

Ergonomie je nejdůležitější

Při zařizování kuchyňského koutu je klíčová ergonomie. Kuchyně se rozděluje do několika zón, které zajišťují, že při vaření, pečení nebo přípravě jiných jídel se vždy dosáhne na to, co se zrovna potřebuje. Díky ergonomii, kterou bereme v potaz, si v kuchyni nebudete muset skladovat také štafle, díky kterým byste dosáhli na mísy nebo talíře umístěné ve skříňce výše. 

Za ony zóny, o kterých byla řeč, považujeme centrum ukládání (ať už potravin, tak nádobí), přípravy a mytí. Centra na sebe logicky navazují a nesmí být od sebe vzdálená více jak pár metrů. V praxi na sebe přece také navazují. Potraviny se musí někam uložit z nákupní tašky, následně se musí zpracovat (umýt a nakrájet) a posléze se vaří, pečou nebo jinak připravují. 

Materiál musí splňovat určité vlastnosti

Aby byla zajištěná ergonomie, je vhodné kuchyni naplánovat. Do plánů nezaznamenáváme to, kde budou viset obrazy do kuchyně, ale jaké konkrétní postavení kuchyně bude. Díky plánům se můžeme obrátit na truhláře a požádat ho o výrobu nábytku.

A zde do hry vstupuje také výběr materiálu. I když většinou rozhoduje cena nebo vzhled, správně by měl rozhodnout materiál jako takový a jeho vlastnosti. V kuchyni totiž více než kde jinde je nutné těžit z vlastností, jež materiál musí splňovat. Vysoká odolnost vůči poškození, ale také vůči vodě, se kterou se v kuchyni manipuluje nejvíce. 

Do posledního kola hry se většinou dostane lamino, které (i když trochu pokulhává v některých vlastnostech) je velmi levné oproti například masivu nebo mramoru. 

Materiál také ve výsledku rozhodne o tom, jak nakonec vaše kuchyně bude vypadat. Bude spíše lesklá nebo bude mít matný povrch?

Na výběru spotřebičů záleží

Už při plánování praktické kuchyně a výběru materiálů, ze kterých budou skříňky nebo hlavní kuchyňská linka vyrobeny, musíte přemýšlet také nad spotřebiči, na kterých bezesporu také záleží. Kuchyňské spotřebiče existují různé – zatímco jedny volně stojí, jiné jsou zakomponované uvnitř. V obou případech mluvíme o řešeních, které mají své výhody a nevýhody. Lišit se mohou svou cenou, ale je to spíše na uvážení dle vlastností než dle cenové hodnoty. 

To, jakým spotřebičům dáte přednost se následně projeví na tom, jak praktická kuchyně bude nebo jak se vám v ní bude pracovat. Je to, jak už bylo naznačeno, pouze na vás samotných. Každý má trochu jiné preference a v kuchyni se pohybuje trochu jinak, a to je třeba brát v potaz.

Nepodceňujte osvětlení

V praktické kuchyni byste vždycky měli na všechno vidět. Pokud je kuchyňský kout situován tak, že na nic prakticky nevidíte, může to vést nejen k problematickému, ale také nebezpečnému vaření či pečení. 

Kromě hlavního centrálního osvětlení kuchyně je nutné investovat také do doplňkových svítidel, do kterých spadají například LED pásky nebo podobná řešení. LED světla, LED světelné lišty a podobné instalujte na skříňky, ale také na pracovní plochy a rozsviťte je ve chvíli, kdy budete krájet nebo jinak připravovat jídlo. 

Elektrických zásuvek není nikdy dost

Co je také důležité zajistit, tak jsou elektrické zásuvky. Je nutné jich mít dostatek, bez dostatku elektrických zásuvek nebude práce v kuchyni nejen praktická, ale ani efektivní a rychlá. Pokud nechcete, aby vám velké množství zásuvek do jisté míry kazilo prvotní vzhled kuchyně, investujte do vysunovacích elektrických zásuvek, které obvykle bývají schované pod pracovní deskou a vysouvají se jen v případě potřeby.

Foto: Dovido.cz

Kategorie:

Magazín

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang