Celer

Magazín

Celer je dvouletá bylina z čeledi miříkovité. Je pěstována jako kořenová zelenina pro své bulvy a listy. 

Bulvový celer je v kuchyni vhodný syrový do salátů či pomazánek, tato kombinace je častá například ve francouzské kuchyni. Vařený celer nesmí chybět v masových polévkách, omáčkách, lze jej i smažit jako řízky nebo zapékat se sýrem. Dobrý je i naložený ve sladkokyselé nálevu.

Naťový celer poslouží jako zelenina i koření zároveň

Řapíkatý celer je oblíben v zemích západní a jižní Evropy i v Americe, kde nepěstují celer bulvový. Užitkovou částí jsou široké, křehké, dužnaté řapíky listů velmi jemné a zajímavé chuti a vůně. Lépe se mu daří v teplejším klimatu, na výživu je stejně náročný jako celer bulvový. Připravte si z řapíkatého celeru třeba nejlepší celerovou pomazánku nebo francouzskou celerovou polévku.

Kategorie:

Magazín

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang