Grilování: oblíbená zábava Čechů může být i nebezpečná

Magazín

K létu neodmyslitelně patří i grilování nebo posezení u ohně. Bez podobných aktivit si své letní večery nedokáže představit většina Čechů. Jenže manipulace s otevřeným ohněm nebo rozpálenými grily vyžaduje značnou opatrnost. V opačném případě se může změnit ve velmi nebezpečnou záležitost.

Rizika spojená s grilováním

Stejně jako řada dalších aktivit, i grilování přirozeně představuje jistá rizika. Naštěstí je ovšem můžeme velmi snadno eliminovat a každou grilovačku si užít skutečně naplno. Stačí jen znát potenciální nebezpečí a vyhýbat se jim.   

Popáleniny

Nejen při manipulaci s otevřeným ohněm, ale také rozpálenými částmi grilů hrozí riziko popálení. Ne vždy to přitom končí jen menším puchýřkem, který je sice nepříjemný, na životě vás ale neohrozí. Především v případě otevřeného ohně může dojít i ke skutečně rozsáhlým popáleninám. Zvláště opatrní byste měli být, pokud se v blízkosti ohně a grilů pohybují děti

Požáry

Chvilková nepozornost může způsobit nejen popáleniny, ale také požáry různého rozsahu. Týká se to přirozeně především otevřeného ohně nebo grilu na dřevěné uhlí. Proto je třeba mít situaci vždy pod kontrolou. Táborák rozdělávejte jen na bezpečném místě a nikdy ne při větrném počasí nebo v období velkého sucha. Od rozdělaného ohně neodcházejte a než půjdete spát, ujistěte se, že jste všechny plameny pečlivě uhasili. S rozžhavenými uhlíky nemanipulujte a vždy je zchlaďte nebo nechte vychladnout přímo v ohništi či grilu. Než je zlikvidujete, ujistěte se, že jsou skutečně zcela chladné.

Otravy jídlem

Zdaleka ne všechna rizika souvisí jen se samotným grilem nebo ohništěm. Nebezpečí může představovat i jídlo. Dbejte proto na jeho kvalitu, dodržování hygienických zásad a dostatečnou tepelnou úpravu. Pozor třeba na použití stejného talíře pro syrové i upečené maso, krájení na stejném prkénku nebo dlouhodobé skladování masa a dalších potravin mimo lednici. 

9 základních pravidel pro bezpečné grilování

Jak na to, aby se z oblíbeného grilování nestala nebezpečná aktivita? 

  1. Gril nebo ohniště umístěte na bezpečné a rovné místo
  2. Do ohně nikdy nelijte hořlavé látky, ani si s nimi nepomáhejte při jeho rozdělávání (samozřejmě s výjimkou těch, které jsou k těmto účelům přímo určené – tam vždy dodržujte bezpečností pokyny výrobce a držte se návodu).  
  3. Používejte odpovídající náčiní, jako jsou obracečky nebo ochranné rukavice. 
  4. Dobře hlídejte pobíhající děti i domácí mazlíčky
  5. Kupujte jen kvalitní a čerstvé suroviny. 
  6. Jídlo skladujte v odpovídajících podmínkách a při manipulaci s ním dodržujte hygienické zásady.
  7. Grilujte jen na dobře vyčištěném grilu
  8. Ohlídejte si, že je maso dobře propečené

Oheň vždy pečlivě uhaste a žhavé uhlíky nechte na bezpečném místě vychladnout.

Na výběru grilu záleží

Jedním ze základních předpokladů pro zajištění skutečně jen pozitivního zážitku z grilování je i výběr kvalitního grilu, který splňuje všechny moderní požadavky na bezpečnost. Dnešní nabídka je skutečně široká a vybírat můžete hned z několika různých typů. Základní dělení zahrnuje grily plynové, elektrické a ty na dřevěné uhlí. 

Plynové grily

Jak už název napovídá, tyto grily fungují na plyn, konkrétně na propan-butan. Výhodou je vysoká bezpečnost, možnost plynulé regulace teploty a současně rychlé uvedení do provozu, protože gril dosáhne vysokých teplot během velmi krátké chvíle. Kromě toho nemusíte řešit nepříjemný kouř ani popel a jeho následnou likvidaci. V plynových grilech také nedochází k přepalování tuku z masa, díky tomu je grilování v nich zdravější. Na druhou stranu je třeba počítat s o něco vyšší pořizovací cenou. Někomu pak může chybět i praskající dřevo a unikátní chuť, kterou pokrmům právě dřevo a dřevěné uhlí dodává. Nesmíte také zapomenout na dokupování potřebného paliva. 

Elektrické grily

Grily poháněné elektřinou jsou oblíbeným řešením všude tam, kde chcete ušetřit místo a vyhnout se kouři nebo manipulaci s ohněm. Můžete je použít na balkonech, terasách nebo i přímo v místnosti. Mnoho elektrických grilů je konstruováno k použití na stolech, na trhu ovšem najdete i samostatně stojící modely. Podobně jako u plynových grilů, i tady je výhodou rychlé nahřívání a nenáročná údržba. Jediné, co potřebujete, je přístup k zásuvce. Právě proto se ale elektrické grily tolik nevyužívají přímo na zahradách nebo jinde ve volném prostoru. 

Grily na dřevěné uhlí

Pokud nedáte dopustit na zmiňované kouřové aroma, které vylepší každý pokrm, pak pro vás zřejmě bude jasnou volbou gril na dřevěné uhlí. Ten umožňuje tradiční způsob přípravy pokrmů na rozžhavených uhlíkách. Kvůli tomu sice „nahřívání grilu“ chvíli trvá a teplotu jde jen velmi obtížně regulovat, samotná tepelná úprava pokrmů je ale velmi rychlá. Výhodou může být i nižší pořizovací cena a také široká nabídka modelů všech různých tvarů, velikostí a designů. Je ale samozřejmě třeba počítat s kouřem a také s přítomností ohně a žhavých uhlíků.

Kategorie:

Magazín

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang