Vánoce klepou na dveře, ale já mám pořád podzimní náladu. Navíc, letošní teplé listopadové počasí k tomu prakticky svádí a tak si stále frčím na dýních, hruškách, jablkách a karamelu. A proto jsem vytvořila tenhle tvarohový dort (ala cheesecake), abych si ty podzimní chutě pořádně užila.

Bohužel, poté, co jsem s ním vyšla ze dveří, abych ho donesla kolegům do práce, se přenoska otevřela a dort skončil na chodníku, ale to už je jiná pohádka. Pokud se vám bude líbit, určitě si ho upečte – není to nic těžkého.

Ingredience, které budou potřeba:

  • 1 balení sušenek Lotus
  • 100 g změklého másla
  • 3 plnotučné tvarohy ve vaničce
  • 2x Philadelphia (balení 125 g)
  • 4 vejce
  • 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
  • 5 velkých kyselejších jablek
  • 100 g a 150 g cukru

Postup

Sušenky nasekejte v robotu na konzistenci strouhanky, přidejte máslo a ještě znovu robot zapněte, aby se máslo spojilo se sušenkami.

Sušenkové těsto vysypte do dortové formy a prsty upěchujte rovnoměrně na dno. Předehřejte troubu na 150°C. Ve větší míse šlehejte tvaroh s Philadelphií. Přidejte 150 g cukru, vejce a škrob a opět zašlehejte. Tvarohovou směs nalijte do formy na sušenky a dejte péct na cca 60 minut.

Po upečení troubu neotvírejte a nechte dort zchladnout. Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na měsíčky.

Do pánve dejte 100 g cukru a na mírném plamenu zahřívejte, dokud nezkaramelizuje. Poté přidejte do pánve jablka, promíchejte a přiklopte pokličkou. Za občasného míchání duste cca 15 minut, až budou jablka úplně měkká. Nechte trochu zchladnout a poté vyjměte dort z formy (nejprve ho oddělte po okrajích tenkým nožem) a jablka navrstvěte nahoru.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang