Inspirace mexickou kuchyní? Bez fazolí, paprik a kukuřice se neobejdete!

Magazín

Když se řekne mexická kuchyně, spoustě z nás se vybaví tortilly, tacos nebo fajitas. Typických jídel z této země je mnohem více, ale jedno mají společné – zaujmou svou barevností a rozmanitostí. 

Typickými surovinami jsou pak fazole, chilli a papriky obecně a samozřejmě i kukuřice. Jako příloha se často jí rýže a pšeničné placky, ale občas se objevují také brambory. Pojďme se chutěmi této lahodné kuchyně inspirovat při přípravě hlavních jídel, drobného občerstvení i alkoholických drinků.

Rychlý oběd i večeře

Z Mexika mimo jiné pochází oblíbené chilli con carne, které můžeme nazvat i jako mexický fazolový guláš. Minimálně proto, abychom nepohoršili rodilé Mexičany nebo šéfkuchaře, musíme zmínit, že by tento pokrm měl splňovat určité náležitosti. Pravé chilli con carne se například vaří z několika druhů masa a barevných fazolí, ale v našich podmínkách nám bohatě stačí hnědé nebo červené fazole a vepřové.

Velmi snadno připravíte také nejrůznější tortilly. Doporučujeme koupit větší varianty, které se snadno balí a dají se naplnit například směsí kuřecího masa a zeleniny, ale i mnoha jinými dobrotami. V horkém létě navíc skvěle chutnají i za studena s guacamole a omáčkou ze zakysané smetany.

Méně časté jsou zapečené brambory na mexický způsob, které mnoho lidí považuje za vůbec nejlepší zapečené brambory. A jak správně tušíte, jejich kouzlo tkví ve spojení s fazolemi, paprikami, rajčaty a dalšími typickými ingrediencemi. Ty jim dodají lehce pikantní chuť a zaručí, že váš talíř bude hrát všemi barvami.

Guacamole a tortilla chips místo jednohubek

Chystáte slavnostní pohoštění nebo jen hledáte netradiční pochoutky ke sledování filmů? Vyzkoušejte místo jednohubek mexické guacamole a tortilla chips nebo nachos s domácí salsou, které nejspíš znáte z kina. Hotovo budete mít za pár minut, přesto si velmi pochutnáte.

Tortilla chips seženete v každém supermarketu, a dokonce si můžete vybrat z různých variant, příchutí i velikostí balení. Guacamole si zase snadno připravíte doma. Co k tomu budete potřebovat?

  • 3 zralá avokáda
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • malou červenou cibuli
  • čerstvě nasekaný koriandr
  • mletý římský kmín
  • oloupaná rajčata
  • chilli papričku
  • sůl a pepř

Avokáda umyjte, rozpulte a vyjměte z nich pecky. Dužinu vydlabejte a dejte do mísy, kde ji vidličkou rozmělníte na jemnou pastu – případně můžete zůstat u hrubší konzistence, záleží, co máte raději. Pak přidejte najemno nakrájenou chilli papričku a červenou cibuli. Zakápněte limetkovou šťávou a přisypte koriandr i římský kmín. Nakonec nezapomeňte ani na špetku soli a důkladně promíchejte. Pak už jen přidejte nadrobno nakrájené rajče a přidat můžete i pepř nebo jiné koření podle potřeby.

Tradiční mexické drinky 

A čím pokrmy s chutí Mexika zapíjet? Rozhodně některým z typických zdejších nápojů. Nejznámějším koktejlem je určitě margarita, která spojuje výraznou chuť tequily se sladkým pomerančovým likérem a svěží citronovou šťávou. Spousta lidí  ale miluje i piňa coladu, která se míchá z bílého rumu, kokosového mléka a ananasové šťávy. Jen pozor na to, že je hodně sladká a neměla by se pít ve velkém. Klasikou je pivo Corona, které je lehčí a svěžejší než většina českých piv. Dát si ho můžete jen tak nebo po vzoru Mexičanů ochucené limetkou. A na závěr doporučujeme tradiční kávu známou jako café de olla, která se podává s třtinovým cukrem a skořicí. Dobrou chuť!

Kategorie:

Magazín

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang