Nejlepší recept na španělsku kávu

Nápoje
spanelska-kava-4046191

Vyzkoušejte tento recept na domácí španělskou kávu. Nápaditý nápoj obsahuje Kahlua, rum, pomerančový likér a karamelizovaný okraj.

Už jste vyzkoušeli zjevení, kterým je španělská káva? Tedy hořící španělskou kávu? Ten název je trochu zavádějící. Je to vlastně variace na španělský pojem carajillo: ostrá káva. Ale tento nápoj je mimořádně zvláštní.

Má karamelizovaný cukrový okraj a je okořeněný likérem Kahlua, rumem a pomerančovým likérem a doplněný ručně šlehanou nadýchanou šlehačkou.

Pálený karamel, citrusy, hořká káva a sladká smetana tvoří doslova symfonii chutí. Tohle musíte vyzkoušet.

Co je to španělská káva?

pojem kořeněná káva zahrnuje různé kultury a likéry, od tradiční irské kávy až po kávu s amarettem. Španělská verze kořeněné kávy se nazývá carajillo a je oblíbená ve Španělsku a latinskoamerických zemích, jako je Kuba, Kolumbie a Mexiko.

Každá země používá svůj vlastní likér – ve Španělsku je to brandy, v Mexiku Licor 43, jasně žlutý vanilkový likér.

Jak připravit karamelizovaný okraj – dva způsoby

Tento španělský recept na kávu vyžaduje zapálení rumu, aby vznikl karamelizovaný okraj sklenice. Raději použijte kuchyňský hořák: takový, který se používá ke karamelizaci crème brulee.

  • Nejlepší metodou pro přípravu domácí španělské kávy je kuchyňský hořák. Díky tomu se vám nerozbije sklenice. Je to také bezpečnější, což je velké plus. A je rychlejší a snazší připravit více porcí pro větší počet lidí.
  • Při tradiční barové metodě se používá 151 rum a zapalovač. K zapálení budete potřebovat rum 151, což je alkohol s vyšším obsahem alkoholu než je standardní.
  • Použijte tenkou sklenici, aby karamelizace proběhla rychle. Silnějším sklenicím to trvá déle, více se zahřívají a pak mají možnost se roztříštit,

Varianta, která je ještě jednodušší: Carajillo

Pokud se vám tento recept na španělskou kávu líbí, jistě si zamilujete i mexickou kávu Carajillo. Carajillo je velmi oblíbené také v Mexiku, kde se káva místo brandy koření Licor 43.

Licor 43 je jasně žlutý vanilkový likér vyrobený ze 43 bylin a koření. Pokud ji doplníte šlehačkou jako španělskou kávu, chutnají obě velmi podobně.

Ingredience

  • 90 ml kávy
  • 60 ml Kahlua
  • 15 ml Triple Sec (nebo jiného pomerančového likéru)
  • 15 ml rumu (bílého či tmavého)
  • granulovaný cukr na namáčení sklenic
  • citronový klín
  • 1 velká lžíce slazené šlehačky (nebo veganské šlehačky), vyšlehané
  • na ozdobu: strouhaná čokoláda nebo čerstvý strouhaný či mletý muškátový oříšek

Postup

  1. Připravte si kávu.
  2. Během přípravy nápoje ji nechte mírně vychladnout.
  3. Udělejte domácí šlehačku.
  4. Citronovým klínkem navlhčete okraje sklenice a namočte ji zvenčí do cukru, abyste vytvořili pruh.
  5. Pomocí kuchyňského hořáku zkaramelizujte vnější stranu sklenice, dokud cukr nezhnědne.
  6. Přidejte kávu, Kahlua, triple sec a rum a jednou promíchejte.
  7. Jemně naneste šlehačku.
  8. Ozdobte strouhanou čokoládou nebo muškátovým oříškem.

Kategorie:

Nápoje
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang