Vyzkoušejte tento recept na domácí španělskou kávu. Nápaditý nápoj obsahuje Kahlua, rum, pomerančový likér a karamelizovaný okraj.
Už jste vyzkoušeli zjevení, kterým je španělská káva? Tedy hořící španělskou kávu? Ten název je trochu zavádějící. Je to vlastně variace na španělský pojem carajillo: ostrá káva. Ale tento nápoj je mimořádně zvláštní.
Má karamelizovaný cukrový okraj a je okořeněný likérem Kahlua, rumem a pomerančovým likérem a doplněný ručně šlehanou nadýchanou šlehačkou.
Pálený karamel, citrusy, hořká káva a sladká smetana tvoří doslova symfonii chutí. Tohle musíte vyzkoušet.
Co je to španělská káva?
pojem kořeněná káva zahrnuje různé kultury a likéry, od tradiční irské kávy až po kávu s amarettem. Španělská verze kořeněné kávy se nazývá carajillo a je oblíbená ve Španělsku a latinskoamerických zemích, jako je Kuba, Kolumbie a Mexiko.
Každá země používá svůj vlastní likér – ve Španělsku je to brandy, v Mexiku Licor 43, jasně žlutý vanilkový likér.
Jak připravit karamelizovaný okraj – dva způsoby
Tento španělský recept na kávu vyžaduje zapálení rumu, aby vznikl karamelizovaný okraj sklenice. Raději použijte kuchyňský hořák: takový, který se používá ke karamelizaci crème brulee.
- Nejlepší metodou pro přípravu domácí španělské kávy je kuchyňský hořák. Díky tomu se vám nerozbije sklenice. Je to také bezpečnější, což je velké plus. A je rychlejší a snazší připravit více porcí pro větší počet lidí.
- Při tradiční barové metodě se používá 151 rum a zapalovač. K zapálení budete potřebovat rum 151, což je alkohol s vyšším obsahem alkoholu než je standardní.
- Použijte tenkou sklenici, aby karamelizace proběhla rychle. Silnějším sklenicím to trvá déle, více se zahřívají a pak mají možnost se roztříštit,
Varianta, která je ještě jednodušší: Carajillo
Pokud se vám tento recept na španělskou kávu líbí, jistě si zamilujete i mexickou kávu Carajillo. Carajillo je velmi oblíbené také v Mexiku, kde se káva místo brandy koření Licor 43.
Licor 43 je jasně žlutý vanilkový likér vyrobený ze 43 bylin a koření. Pokud ji doplníte šlehačkou jako španělskou kávu, chutnají obě velmi podobně.
Ingredience
- 90 ml kávy
- 60 ml Kahlua
- 15 ml Triple Sec (nebo jiného pomerančového likéru)
- 15 ml rumu (bílého či tmavého)
- granulovaný cukr na namáčení sklenic
- citronový klín
- 1 velká lžíce slazené šlehačky (nebo veganské šlehačky), vyšlehané
- na ozdobu: strouhaná čokoláda nebo čerstvý strouhaný či mletý muškátový oříšek
Postup
- Připravte si kávu.
- Během přípravy nápoje ji nechte mírně vychladnout.
- Udělejte domácí šlehačku.
- Citronovým klínkem navlhčete okraje sklenice a namočte ji zvenčí do cukru, abyste vytvořili pruh.
- Pomocí kuchyňského hořáku zkaramelizujte vnější stranu sklenice, dokud cukr nezhnědne.
- Přidejte kávu, Kahlua, triple sec a rum a jednou promíchejte.
- Jemně naneste šlehačku.
- Ozdobte strouhanou čokoládou nebo muškátovým oříškem.