Vaření beze zbytků – jak zpracovat zbytky jídla nebo pečeného kuřete

Magazín

Kdekdo si láme hlavu, jak vařit, aby nebylo zbytků, se kterými jen plníme ledničku a pak zkažené vyhazujeme. Pokud máte tenhle problém, existuje hned několik možností. Za prvé můžete vařit beze zbytků konkrétní počet porcí, ale musíte se smířit s faktem, že budete vařit každý den, a to ne jednou. Další možností je promyslet si a naplánovat, co uvařit, aby se ze zbytků dalo uvařit další jídlo, a vy jste nemuseli vyhazovat, nebo ten samý pokrm jíst celý týden.

Jedna z možností je uvařit mnoho takového jídla, které se dá dobře zamrazit. Například boloňské omáčky je lepší uvařit obrovský hrnec a udělat si třeba pět pytlíčků, které se dají zamrazit. Zrovna boloňská trvá několik hodin, než se uvaří, takže určitě ušetříte i energie. Poslední možností je zpracovat zbytky tak, abyste z nich vytvořili nové jídlo. Níže je k dispozici pár nápadů, jak si vyrobit nekonečný pokrm, jak využít zbylé přílohy, hlavní jídla i dezerty.

Nekonečný příběh na týden

Výborným receptem na další zpracování je Bollito sandwich. Syté chutné jídlo, které se hodí v každém ročním období.

Budete potřebovat:

  • 1 kg hovězího masa na dušení nakrájeného na kostky zhruba 3×3 cm
  • 1 cibule – oloupaná a nakrájená na poloviny
  • 2 střední mrkve nakrájené na poloviny
  • 2 kousky řapíkatého celeru nebo odpovídající kus klasického
  • 1 větší stroužek česneku rozmáčknutý nožem nebo paličkou

Ve velkém hrnci přiveďte k varu dva litry vody a vložte do ní maso. Počkejte chvíli, až se zatáhne a voda se ochladí. Když začne voda zase vřít přiházejte zbytek zeleniny, ztlumte plamen jako kdyby jste chtěli táhnout vývar a vařte do úplného změknutí masa, doba bude zhruba okolo dvou hodin, ale záleží na kvalitě a stáří masa. Měkké maso vyjměte z vody a lehce nechte zchladit. Vidličkou nebo prsty natrhejte maso po vláknech na kousky.

Takto připravené maso můžete vložit do jakéhokoliv druhu pečiva, skvěle chutná mezi plátky špaldovo-žitného čerstvého chleba. Určitě jste si všimli, že do hrnce zatím nepřišlo ani zrnko soli. Důvodů je hned několik: 1) netahá z masa šťávu, 2) vývar se dá zpracovat i tam, kde by jeho slanost mohla vadit, 3) můžou s vámi baštit i vaše ratolesti místo přesnídávek, 4) počítá s pikantností a slaností omáček, které do Bollita přijdou.

Nejčastěji se podává se salsou verde, chilli omáčkami, domácím aioli nebo třeba dijonskou hořčicí. Na maso přidejte čerstvou šalotku nebo červenou cibulku, grilované nakládané papriky nebo jakékoliv domácí chutney. V sezóně lze přidat také čerstvou zeleninu ze zahrádky.

Maso i vývar zbyly, co teď s tím? Další použití je i vhodné pro lidi s bezlepkovou dietou. Uvařte podle návodu rýžové nudle, vložte do hlubokého talíře nebo mísy, přidejte natrhané maso, mungo klíčky a výhonky, čerstvý koriandr, jarní cibulku, podlijte trochou vývaru, přidejte rybí a sójovou omáčku a máte skvělé asijské jídlo. Může lehce připomínat Pho bo.

Zeleninový vývar je možné zredukovat a zamrazit na další použití nebo hned další den můžete uvařit risotto. Zrovna risotto je to jídlo, kterému by slaný vývar vadil, přidává se do něj spousta parmezánu, který by v kombinaci se slaným vývarem výsledek hodně pokazil.

Do risotta můžete přidat maso, pokud nějaké zbylo, hříbky, pancettu, chřest, hrášek, červenou řepu nebo šafrán, tady se můžete opravdu vyřádit, jen zachovejte klasiku: Máslo-šalotka-kulatozrnná rýže-víno-míchat a podlévat vývarem-přidat ostatní ingredience a nakonec vmíchat máslo a parmezán. Italské risotto je nejlepší, když je čerstvé, nebojte se ho ale klidně udělat i dvakrát tolik, než co sníte.

Další den z něj můžete vyrobit úžasné arancini. Do včerejšího risotta přimíchejte žloutky, udělejte si malé placičky, doprostřed placičky dejte kostičku mozarelly a zabalte placičku do kuličky (jako ovocné knedlíky). Kuličky obalte ve vajíčku a ve strouhance (můžete zkusit i panko strouhanku, která absorbuje méně oleje než ta klasická) a smažte nejlépe na arašídovém oleji, ale můžete použít i jiný zdravý a kvalitní olej, který snese vysoké teploty.

Z jednoho bublajícího hrnce s masem tudíž vykouzlíte pokrmy na celý týden a u každého strávíte minimum času, k tomu ještě ze zdravých kvalitních surovin a na úrovni restauračních pokrmů.

Zbytky jménem příloha

Zbyde-li rýže, kuskus, bulgur a další obiloviny, nezahuštěné luštěniny, těstoviny nebo lojovitý typ brambor, nebojte se přimíchat je do salátů. Saláty tím zpestříte jak na oko, tak na chuť, přidáte nutričně bohatou složku a nemálo zasytí, přičemž hrají druhé housle, prim má pořád zelenina v salátu. Ze zbylých brambor a těstovin vykouzlíte skvělé frittaty.

Do frittaty můžete přidat téměř cokoliv. Zeleninu, maso, těstoviny, základ ale vždy tvoří v misce vyšlehaná vajíčka s nastrouhaným dobrým sýrem. Pro vláčnost lze přidat i trošku mléka. Na pánvi opečte do zlatova na olivovém oleji zbylé brambory nebo těstoviny, můžete orestovat i cibulku, rajčata nebo papriku, zalijte směsí z vajíček a sýra a nechte opéct spodek.

Když uvidíte, že po stranách a zespodu je směs hotová, přidejte další sýr, šunku, zbylé kousky kuřete od oběda, no prostě cokoliv, co vám zbylo nebo máte rádi (radši i stáhněte plamen, frittata má tendence se zespodu připalovat) a vložte ji do rozpálené trouby pod grill. Krásně zdvojnásobí svůj objem.

Začátečníci, po dvou minutkách kontrolujte, jestli už není hotová, není nic horšího než vysušená vaječná hmota. A taky tip na závěr: Použijte už od začátku nádobí, které nemá plastová madla, ať se v troubě neroztopí a hlavně dávejte pozor, abyste po vytažení z trouby neměli tendence chytat pánev bez chňapky.

Co dělat například s bramborovou kaší, abychom ji nevyhodili? Zkuste do kaše přimíchat nastrouhaný parmezán, žloutky, opečenou cibulku, kousky čehokoli, co máte rádi a k tomu lehce vmíchejte dotuha vyšlehané bílky. Vložte do vymazaných a vysypaných formiček na muffiny a dejte upéct do trouby.

Po vytažení nechte lehce zchladnout, protože horká hmota se rozlije úplně stejně jako klasická bramborová kaše, po zchladnutí ale krásně ztuhne a vy máte skvělou svačinu nebo novou přílohu.

Další palčivou záležitostí je pečivo. Vyhazujete-li pečivo jen tak nazdařbůh, je to škoda, dají se s ním dělat neobyčejné věci. Tvrdší chleba si nastrouhejte a přidejte do gulášů nebo polévek na zahuštění. Smíchaný s trochou másla nebo olivového oleje můžete posypat i zapékané těstoviny nebo zeleninové nákypy. Taková drobenka dodá krásnou křupavou a voňavou krustičku.

Hitem poslední doby jsou dalamánky ze starého chleba. Namočíte plátky starého chleba do vody, vyrobíte kvásek jako na buchty, po tom, co chleba nabobtná, slijete přebytečnou vodu, důkladně projedete tyčovým mixérem, přimícháte kvásek, mouku, necháte vykynout, z těsta tvarujete na válu v mouce bochánky, které pokladete na pečící papír, posypete hrubou solí, lněným semínkem, sezamem a dáte do vyhřáté trouby asi na půl hodiny péct.

Zbytky jménem hlavní chod

Už ze začátku článku je jasné, že kousky masa můžeme přidat do risotta, do těstovin, salátů, výborné je udělat ze zbylých kousků masa zapečené koláče, třeba se zbylými, ale i novými bramborami nebo kořenovou zeleninou. Pokud skončí v koši kosti od pečeného kuřete, pečených křidýlek, paliček a podobně, je to velká škoda.

Když je uchováte a hodíte je na druhý den do vody a vyvaříte, máte skvělý základ na polévku, třeba čočkovou, hrachovku, bramboračku. Určitě vodou vypláchněte a oškrabejte i tu supercennou záležitost, a tou je výpek z pekáčku.

Zbyde-li ryba, nebojte se vyrobit z ní karbanátky. Ochutit jdou prakticky vším, co doma najdete. Nezapomeňte přidat vajíčko, aby karbanátek hezky držel pohromadě a nějakou bylinku pro chuť. Například velmi chutný je také králík á la rybí salát.

Králík má skvělé maso, chutné, dietní, pokud ho máte domácího, tak i jistotu kvalitně krmeného zvířete. Většinou se jedí hlavně přední a zadní běhy a hřbet. Maso zůstane na žebrech a obecně okolo kostry, bývá sušší a nikdo se k němu většinou moc nemá. Zkuste maso nakrájet na kousky, přidat Moravanku, domácí majonézu, jogurt, trošku hořčice a máte skvělou svačinu nebo večeři k celozrnnému pečivu.

Zbytky jménem dezert

Určitě se vám stalo, že vám trochu ztuhla domácí buchta. Když je jí celý pekáč, rychle se jí člověk přejí a pár kousků na pekáči nebo ve formě zbývá. Nemusíte věšet hlavu. S takovýmto sladkým pečivem vykouzlíte skvělé trifly.

Uvařte puding, na dno skleničky ho ještě horký nalijte. Když lehce zatuhne, rozdrolte na něj buchtu, na ni přidejte jakékoli ovoce, co máte rádi (pozor na banán, hnědne). Vrstvy opakujte, dokud máte suroviny. Navrch můžete ušlehat kokosový krém, jogurt, zalít javorovým sirupem. Je to báječný vláčný dezert, který je hned hotový a ve skleničkách vypadá velmi hezky.

Recept na salsu verde

Na prkýnku velmi najemno nasekejte stroužek česneku, přidejte bylinky jako: bazalka, petržel, máta, koriandr (ne všechny dohromady, chutě by se stejně vyrušily) a také je rozmělněte. Nasekejte nadrobno malou nakládanou okurčičku, kousek zelené chilli papričky bez semínek a filetek ančovičky.

Už na prkýnku polijte olivovým olejem a citronovou šťávou a prosekejte všechno spolu. Konzistence bude připomínat pesto, jen nebude tak najemno. Přendejte do misky, přidejte ještě olivový olej, sůl, pepř a citronovou šťávu nebo vinný ocet podle chuti. Salsa verde je vděčná omáčka ke steakům nebo ke grilovaným sýrům a zelenině.

Recept na domácí aioli

Připravte si domácí majonézu, ale z olivového oleje. Majonézu ochuťte dijonskou hořčicí, dobře okořeňte solí a pepřem. Utřete česnek se solí, a když je majonéza hotová, vmíchejte ho do ní. Na ozvláštnění aioli můžete přidat pár kapek lanýžového oleje.

Největší problém s přebytky a zbytky je ten, že suroviny, které se kazí, kupujeme zbytečně ve velkém. Jsou ve slevě, nakupujeme hladoví a nepřemýšlíme u toho. Nakoupíme spoustu zeleniny, uzenin, masa, sýrů, jogurtů, kefíru a zapadnou pak v koutech ledničky. Spočítejte si peníze, které vyhodíte každý týden do koše a spočítejte si, kolik peněz tak vyhodíme kvůli nenasytnosti v obchodě a nepřemýšlení o jídelníčku.

Kategorie:

Magazín

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang