Co je low carb dieta a jak s ní začít?

Magazín

Low carb dieta je založena na postupném omezování přísunu sacharidů a naopak zvýšování přísunu zdravých tuků. Vaše tělo bude čerpat energii zejména díky zmiňovaným zdravým tukům. 

Základem sacharidů jsou cukerné jednotky, které se dělí na monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy, které patří mezi základní dodavatele živin a energie vašemu tělu. Zároveň jejich vysoká konzumace zvyšuje riziko onemocnění např. cukrovky, nadváhy či obezity. Nízkosacharidová dieta má naopak pozitivní účinky na zlepšení zažívání, vymizení akné, snížení migrény nebo zlepšení psychické pohody. 

Cílem nízkosacharidové diety je identifikace sacharidů ve vaší stravě a jejich omezení do takové míry, aby se vaše tělo cítilo dobře. A nebojte se, že budete mít hlad, tělu budou dodávat energii zmiňované zdravé tuky a bílkoviny. 

Druhy low carb diety

Mezi základní druhy low carb diety patří:

  • bezsacharidová strava (denní příjem sacharidů 0 gramů),
  • velmi nízkosacharidová strava (do 20 g denně),
  • nízkosacharidová strava (21 – 60 g denně),
  • strava se sníženým příjmem sacharidů (61 – 100 g denně),
  • volnější nízkosacharidová strava (101 – 130 g denně).

Jednotlivé druhy se liší zejména množstvím povolených sacharidů v denním příjmu potravy. Mezi nejméně přísné diety patří volnější nízkosacharidová dieta, kde je povoleno 101 až 130 g sacharidů denně. Naopak nejpřísnější dieta je bezsacharidová strava, ve které je zakázáno kompletně konzumovat sacharidy.

Zakázané a povolené potraviny v low carb

Do jídelníčku během low carb diety zapojte zejména maso, ryby a mořské plody, vejce, jogurty, tvaroh, celer, květák, brokolici, listovou zeleninu nebo cuketu. Doporučujeme konzumovat také ořechy, bobulovité ovoce, kokos nebo různé druhy semínek. Výjimkou však nejsou ani speciální low carb lívance.

Dále zapojte potraviny v podobě zdravých tuků. Vyhněte se používání sádla nebo slunečnicového oleje a sáhněte raději po přírodním másle a zdravých olejích do salátů např. avokádový, dýňový nebo kokosový olej. Doporučuje se konzumovat také sýry, vejce nebo plnotučné mléko. 

Co naopak nejíst? Vyhněte se pečivu, těstovinám, bramborám, sladkostem nebo sladkým nápojům a alkoholu. Pozorně čtěte obaly potravin, kde zjistíte, kolik sacharidů dané jídlo obsahuje.
Low carb potraviny lze zakoupit v běžných obchodech, ale největší nabídku najdete ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou jako je e-shop Vitalcountry.cz.

Kategorie:

Magazín

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang