Babiččiny polské pirohy – recept

PředkrmySlané receptyStudené předkrmy
babicciny-polske-pirohy-2146061

Podávejte je buď jen tak, nebo s máslem, zakysanou smetanou, slaninou apod. Zdokonalení techniky přípravy pirohů vyžaduje čas a po nějaké době si vytvoříte svůj vlastní systém.

Příprava

  • Příprava: 1 hodina
  • Vaření: 40 minut
  • Celkem: 1 hodina 40 minut
  • Počet porcí: 60 piroh

Ingredience

Těsto:

  • 4 a půl hrnku mouky
  • 2 lžičky soli
  • 2 šálky zakysané smetany
  • 2 vejce
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 lžíce rostlinného oleje

Náplň:

  • 8 oloupaných a na kostičky nakrájených brambor
  • 1 šálek nastrouhaného čedaru
  • 2 lžíce taveného sýra
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte mouku a sůl.
  2. V samostatné míse vyšlehejte zakysanou smetanu, vejce, žloutek, máslo a olej.
  3. Mokré přísady vmíchejte do mouky, dokud se dobře nespojí a nevznikne těsto.
  4. Mísu přikryjte utěrkou a nechte 15 až 20 minut stát.
  5. Vložte brambory do hrnce a zalijte je takovým množstvím vody, aby byly zakryté.
  6. Přiveďte je k varu a vařte asi 15 minut doměkka.
  7. Brambory scedíme a ještě horké rozmačkáme s nastrouhaným sýrem a sýrovou omáčkou.
  8. Dochutíme solí a pepřem.
  9. Odstavte a nechte vychladnout.
  10. Těsto na pirohy rozdělte na dvě kuličky.
  11. Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte jednu kouli po druhé, dokud nebude dostatečně tenká, ale ne příliš tenká, aby se trhala.
  12. Vykrajujte kolečka pomocí vykrajovátka na sušenky.
  13. Okraje koleček potřete trochu vody a do středu dejte lžičkou trochu náplně.
  14. Přeložte kolečka do půlkruhů a prsty nebo vidličkou přitlačte okraje, aby se uzavřely.
  15. Položte pirohy na plech a zmrazte.
  16. Po zmražení je přendejte do sáčků nebo nádob do mrazáku.
  17. Přiveďte k varu velký hrnec s mírně osolenou vodou.
  18. Postupně do vody vložte pirohy.
  19. Vařte, dokud nevyplavou na hladinu, asi 5 minut.
  20. Nevařte je příliš dlouho, jinak budou rozmočené.
  21. Vyjměte je.

TIPY

Vyberte si velmi těžký váleček – těsto se vám bude lépe rozvalovat.

U piroh je menší pravděpodobnost, že během vaření prasknou, pokud budou při vkládání do vroucí vody zmrzlé.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang