Pokud milujete nadýchané, ale zároveň krásně vláčné buchty a koláče, je tohle recept přesně pro vás a rozhodně byste ho měli vyzkoušet. Základem jsou opravdu hodně zralé banány, které chlebíček osladí a není tak potřeba už ničím doslazovat. A s použitím špaldové mouky máte záruku skvělé a opravdu zdravé dobroty, která uspokojí i ty nejmlsnější strávníky.

Není to sice moc pravděpodobné (protože ho stejně dřív sníte), ale chléb vydrží krásně vláčný až čtyři dny. Stačí ho mít zabalený do čisté bavlněné utěrky. Naprosto skvělý je namazaný pořádnou vrstvou ořechového másla nebo domácí nutelou (recept si připomeňte zde).

Ingredience

Připravíme si:

  • 5 velkých zralých banánů (cca 550 g po oloupání)
  • 3 vejce
  • 55 ml oříškového oleje (cca 6 lžic)
  • 400 g hladké špaldové mouky
  • 3 lžičky jedlé sody
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 180 ml vody

Podle tohoto banana bread receptu budeme péct na 175 stupňů cca 40 minut.

Postup přípravy

Banány oloupeme a v mixeru je důkladně rozmixujeme. Pokud nechcete špinit mixér, můžete banány jenom pořádně rozmačkat vidličkou. Pokud použijete opravdu zralé banány (jsou opravdu nutné) půjde to hladce. Rozmixované nebo rozmačkané banány dáme do mísy, přidáme vejce, olej a vanilkový extrakt a vše důkladně vyšleháme. Do směsi přilijeme vodu a opět prošleháme. Na závěr přisypeme do mísy špaldovou mouku, jedlou sodu a skořici a metlou vymícháme hladké těsto.

Hotové těsto nalijeme do formy vymazané troškou oleje nebo vyložené pečícím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 175 stupňů. Pečeme přibližně 40 minut. Po upečení necháme pořádně vychladnout na mřížce.

Doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 8

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang