cokoladovy-kolac-1053679

Dnes mám jeden trochu nostalgický recept. Žila byla jedna malá holčička a ta se zamilovala do čokoládovo-kokosových řezů ze supermarketu. Byla to prostě vláčná čokoládová buchta s důlky plnými sladkého kokosu. A milá holčička se těchhle řezů mohla doslova užrat k smrti. Mohla bych napsat ujíst, ale to by vážně nevyjadřovalo sílu její závislosti. Dřív zbožňovala všemožné kokosové tyčinky v čokoládě a z vánočního cukroví jedla výhradně kokosky, ale pak přišly řezy a tyčinky i kokosky tiše odešly do ústraní. 

Jenže pak se stala katastrofa. Řezy z pultu s pečivem zkrátka zmizely. Ze dne na den. Prostě byly pryč. Nastalo období velkého smutku. Bez řezů se zdál svět šedivý a smutný. Ale jak to tak bývá i tuhle bolest odvál čas. Navíc z holčičky vyrostl zmlsaný dospělák, který zjistil, že existují i jiné chutě než jen kokos a čokoláda. Ale nebojte, stále tuhle dvojku miluje.

Když jsme takhle jednou cestou po dálnici zastavili u čerpací stanice, vůbec jsem nečekala, že svou lásku z dětství znovu potkám. Ale stalo se a ta malá holka štěstím málem rozplynula. Byl tam. Vedle croissantu se na mě smál čokoládovo-kokosový řez. A byl přesně takový, jak si ho pamatuju. A protože si pro něj odmítám jezdit na D1, budu si ho teď péct doma. A vy můžete taky!

A když už se píše o kokoskách, tady recept na paleo kokosky.

Čokoládový koláč s kokosovými kuličkami 

Ingredience:

  • Na těsto: 
  • 1 vejce, o pokojové teplotě 
  • 100 g másla, změklého 
  • 75 g třtinového cukru 
  • 150 g hladké mouky 
  • 50 g holandského kakaa 
  • 1 lžička prášku do pečiva 
  • 1 lžička jedlé sody 
  • 1 lžička skořice (nemusí být)
  • 250-300 ml podmáslí nebo mléka, o pokojové teplotě

Na kokosové kuličky:

  • 200 g smetanového sýra (Philadelphia, Lučina, Palouček, Gervais…)
  • 60 g strouhaného kokosu 
  • 30 g krupicového cukru
  • 1-2 lžíce kokosového rumu nebo kokosového likéru
  • 1 bílek z velkého vejce
  • špetka soli

K podávání moučkový cukr podle chuti a ušlehaná smetana (33%).

Postup

Troubu rozehřejte na 180°C. Formu o průměru 18-22 cm vyložte papírem na pečení. Vejce, máslo a cukr ušlehejte do světlé pěny a do té pak po částech zašlehejte prosátou mouku s kakaem, práškem do pečiva, sodou a skořicí a 250 ml podmáslí. Kdyby vám přišlo těsto příliš tuhé přidejte ještě zbytek podmáslí. Vlijte do připravené formy a uhlaďte. 

Sýr, kokos, cukr a kokosový rum společně utřete a poté zapracujte sníh ušlehaný z bílku a špetky soli. Ze vzniklé hmoty ručně uválejte kuličky. Já jich potřebovala 11, ale počet a velikost je v podstatě na vás. Kuličky pravidelně rozmístěte a lehce vmáčkněte do těsta.

Takto připravený koláč vložte do trouby a pečte přibližně 40-50 minut. Pozor na přepečení, koláč by byl suchý. Propečení vyzkoušejte zapíchnutím špejle do středu koláče, pokud je po vytažení suchá (beze stop syrového těsta, vláčné drobečky nevadí), je upečeno. 

Nechte vychladnout. Podávejte poprášený moučkovým cukrem, a pokud chcete i s kopečkem neslazené šlehačky.

Pozvánka:

Místo smetanového sýra můžete při přípravě kokosové hmoty použít i zakysanou smetanu. Hmota ale bude těkutější, takže možná nepůjde tvarovat do kuliček. Radím jí naplnit cukrářský sáček a puntíky na koláč nastříkat.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang