cokoladovy-kolac-1053679

Tento recept je také pro všechny, kdo měli rádi čokoládovo-kokosové řezy ze supermarketu. Taková vláčná čokoládová buchta s důlky plnými sladkého kokosu. Nebo kdo dřív zbožňoval všemožné kokosové tyčinky v čokoládě a z vánočního cukroví jedl výhradně kokosky.

A když už se píše o kokoskách, tady recept na paleo kokosky.

Čokoládový koláč s kokosovými kuličkami 

Ingredience:

  • Na těsto: 
  • 1 vejce, o pokojové teplotě 
  • 100 g másla, změklého 
  • 75 g třtinového cukru 
  • 150 g hladké mouky 
  • 50 g holandského kakaa 
  • 1 lžička prášku do pečiva 
  • 1 lžička jedlé sody 
  • 1 lžička skořice (nemusí být)
  • 250-300 ml podmáslí nebo mléka, o pokojové teplotě

Na kokosové kuličky:

  • 200 g smetanového sýra (Philadelphia, Lučina, Palouček, Gervais…)
  • 60 g strouhaného kokosu 
  • 30 g krupicového cukru
  • 1-2 lžíce kokosového rumu nebo kokosového likéru
  • 1 bílek z velkého vejce
  • špetka soli

K podávání moučkový cukr podle chuti a ušlehaná smetana (33%).

Postup

Troubu rozehřejte na 180°C. Formu o průměru 18-22 cm vyložte papírem na pečení. Vejce, máslo a cukr ušlehejte do světlé pěny a do té pak po částech zašlehejte prosátou mouku s kakaem, práškem do pečiva, sodou a skořicí a 250 ml podmáslí. Kdyby vám přišlo těsto příliš tuhé přidejte ještě zbytek podmáslí. Vlijte do připravené formy a uhlaďte. 

Sýr, kokos, cukr a kokosový rum společně utřete a poté zapracujte sníh ušlehaný z bílku a špetky soli. Ze vzniklé hmoty ručně uválejte kuličky. Já jich potřebovala 11, ale počet a velikost je v podstatě na vás. Kuličky pravidelně rozmístěte a lehce vmáčkněte do těsta.

Takto připravený koláč vložte do trouby a pečte přibližně 40-50 minut. Pozor na přepečení, koláč by byl suchý. Propečení vyzkoušejte zapíchnutím špejle do středu koláče, pokud je po vytažení suchá (beze stop syrového těsta, vláčné drobečky nevadí), je upečeno. 

Nechte vychladnout. Podávejte poprášený moučkovým cukrem, a pokud chcete i s kopečkem neslazené šlehačky.

Pozvánka:

Místo smetanového sýra můžete při přípravě kokosové hmoty použít i zakysanou smetanu. Hmota ale bude těkutější, takže možná nepůjde tvarovat do kuliček. Radím jí naplnit cukrářský sáček a puntíky na koláč nastříkat.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang