Domácí měkké preclíky

Středně náročný recept, jak připravit dokonalé preclíky s žvýkací kůrkou a měkkým, nadýchaným vnitřkem. Smíchejte med a hořčici a připravte si k nim fantastický dip.

Příprava

  • Příprava: 40 minut
  • Vaření: 20 minut
  • Přídavný čas: 1 hodina 20 minut
  • Celkem: 2 hodiny 20 minut
  • Počet porcí: 8

Ingredience

  • 500 g silné bílé chlebové mouky
  • 7 g sáčku rychle působícího sušeného droždí
  • 25 g tmavě hnědého cukru Muscovado
  • 50 g rozpuštěného nesoleného másla
  • hladká mouka na poprášení
  • olej na vymazání
  • 3 lžíce sody bikarbony
  • 1 velké vejce, lehce rozšlehané, na polevu
  • mořská sůl, na podávání

Postup

  1. Mouku, droždí, cukr a 1 lžičku soli dejte do velké mísy a promíchejte.
  2. Ve velkém džbánu smíchejte 300 ml vlažné vody a máslo.
  3. Do moučné směsi udělejte důlek, přilijte vodu a promíchejte, aby vzniklo hrubé těsto.
  4. Vyklopte ho na pomoučenou pracovní plochu a hněťte 10-15 minut nebo dokud nebude hladké a pružné.
  5. Těsto vložte do lehce naolejované mísy, přikryjte naolejovanou potravinovou fólií a nechte odležet, dokud se nezdvojnásobí, přibližně 1 hodinu.
  6. Po vykynutí z těsta vymačkejte vzduchové bubliny a rozdělte ho na 8 stejných dílů.
  7. Každý kousek rozválejte rukama na dlouhý provaz o délce asi 60 cm.
  8. Chcete-li z těsta vytvarovat preclíky, položte provaz do tvaru písmene U tak, aby zakřivení směřovalo k vám. Vezměte oba konce a překřižte je.
  9. Vezměte konce, zvedněte je směrem dozadu a zatlačte je do oblouku tvaru U.
  10. Postup opakujte se zbývajícím těstem. Troubu předehřejte na 200 °C.
  11. Preclíky opatrně položte na plech vyložený pergamenem a lehce potřený olejem. Lehce je přikryjte naolejovanou potravinovou fólií.
  12. Odstavte asi na 20 minut, dokud nejsou nadýchané (ne úplně vykynuté jako chlebové těsto).
  13. Středně velký hrnec naplňte vodou, přiveďte k varu, přidejte vypečenou sodu bikarbonu a poté snižte teplotu na mírný var.
  14. Preclíky opatrně jeden po druhém zvedejte do pánve a vařte 20 sekund z každé strany.
  15. Preclíky vystoupí na povrch. Otočte je děrovanou lžící.
  16. Pomocí lžíce preclíky opatrně zvedněte z pánve a vraťte je na plech.
  17. Jakmile jsou všechny upečené ve vodě, lehce je potřete vejcem a posypte mořskou solí.
  18. Pečte v troubě 20-25 minut nebo do sytě tmavě hnědé barvy.
  19. Nechte je 10 minut chladnout na plechu a poté je přendejte na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
  20. Nejlepší je podávat v den přípravy, ale lze je zmrazit až na 1 měsíc.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang