Recept na irské hovězí dušené na pivě Guinness

Hlavní jídlaHovězí masoMarinádyMaso
dusene_hovezi_maso

Kultovní irské dušené hovězí maso s Guinnessem je jednoduché na přípravu, ale kvůli pomalému vaření vyžaduje trpělivost. Pivo Guinness je v něm tajnou zbraní, která vytváří omáčku s úžasnou hlubokou a komplexní chutí. Můžete ho však nahradit i jiným pivem dle své chuti.

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1,25 kg hovězí roštěnky, vykostěných žeber nebo jiného hovězího masa vhodného na pomalé vaření (bez kosti)
  • 3/4 lžičky soli a černého pepře
  • 3 stroužky česneku, nadrobno
  • 2 cibule, nakrájené (hnědá, bílá nebo žlutá)
  • 180 g slaniny, špeku nebo pancetty, nakrájené na kostičky
  • 3 polévkové lžíce hladké mouky
  • 440 ml piva Guinness (nebo jiného dle chuti)
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 šálky (750 ml) kuřecího vývaru (nebo hovězího vývaru)
  • 3 mrkve, oloupané a nakrájené na 1 cm velké kousky
  • 2 velké řapíky celeru nakrájené na 2 cm kousky
  • 2 bobkové listy
  • 3 snítky tymiánu (nebo 1 lžička sušeného tymiánu)

Postup

  1. Hovězí maso nakrájejte na 5 cm velké kousky. Osušte a posypte solí a pepřem.
  2. V hrnci rozehřejte na prudkém ohni olej. Po částech přidávejte hovězí maso a dobře ho po celém povrchu opečte. Vyjměte a postupně opečte veškeré hovězí maso.
  3. Snižte teplotu a pokud je to potřeba, přidejte olej.
  4. Česnek a cibuli smažte 3 minuty do změknutí, poté přidejte slaninu.
  5. Smažte, dokud slanina nezhnědne, pak vmíchejte mrkev a celer.
  6. Přidejte mouku a 1 minutu míchejte, aby se mouka vyvařila.
  7. Přidejte pivo, vývar a rajčatový protlak. Dobře promíchejte (aby se mouka dobře rozpustila), přidejte bobkové listy a tymián.
  8. Vraťte hovězí maso do hrnce (včetně případné šťávy). Hladina tekutiny by měla být jen tak vysoko, aby zakryla maso.
  9. Přikryjte pokličkou, snižte teplotu a nechte jen mírně probublávat asi 2 hodiny. Poté by hovězí maso už mělo být pěkně měkké. Odstraňte pokličku a vařte dalších 30 až 45 minut nebo dokud se hovězí maso na dotek nerozpadne a omáčka se nezredukuje a mírně nezhoustne.
  10. V případě potřeby slijte tuk z povrchu. Podle chuti osolte a opepřete. Vyjměte bobkové listy a tymián.
  11. Podávejte s krémovou bramborovou kaší.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang