Perníkové latte a karamelový sirup – recept

MagazínNápojeSirupy
karamelov25c325bd2bsirup2bna2bpern25c325adkov25c325a92blatte2b252812529-8960855

Zamilovala jsem si perníkové latte. To je tak, když snadno najdete cestu do nejbližší kavárny a do ruky dostanete kelímek vánočního perníkového latte, svět je zase překrásnej. Takže z toho logicky musela být láska.

Teda musíte si říct o poloviční (klidně i menší) dávku sirupu, protože plná palba je zcela smrtící, na což jsem přišla tehdy, když při třetím pokusu nevyslyšeli moje přání a ta příšerně drahá tekutina putovala v práci do odpadu. Ani cukromil nezvládne víc než dva doušky. To se prostě nedá. Ani na lačnej hladovej žaludek. 

Tady recept, jak si připravit perníkové latte a karamelový sirup vlastní. Vylepšený! Je nejen perníkový, ale taky karamelový a lehce slaný. Taky se vám teď rozzářili oči? Ideální kandidát na jedlý dárek, co myslíte? 

Jemně slaný karamelový sirup na perníkové latte

Ingredience: 

  • 200 g hnědého cukru 
  • 300 ml vroucí vody 
  • 1 lžička vanilkové soli (pokud nemáte rádi slaný karamel, vynechte) 
  • 1 lžíce javorového sirupu 
  • 1/2 – 1 lžíce mletého zázvoru 
  • 1 velký svitek skořice, nalámaný 
  • 8 hřebíčků 
  • 8 tobolek kardamomu 
  • 10 kuliček pepře 
  • 6 kuliček nového koření 
  • 1 hvězdička badyánu 
  • 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku 

Postup

Plotnu zapněte na střední stupeň, postavte na ni hrnec se silným dnem a dno posypte vrstvičkou cukru. Počkejte, až se cukr roztaví a zkaramelizuje a posypte další dávkou cukru a postup opakujte, dokud nespotřebujete všechen cukr. Hrnec zvedejte z plotny a kružte jím, aby se karamel nepřipálil. Poté zalijte vodou (pozor, ať se nepopálíte, unikne velké množství páry), přisypte vanilkovou sůl a všechno koření a nechte mírným varem probublávat 10 – 15 minut.

Poté přimíchejte javorový sirup a sirup přes jemné sítko přelijte do sterilizovaných lahviček nebo skleniček, uzavřete a nechte vychladnout. Uchovávejte v lednici a podle chuti přidávejte do kávy nebo sirupem můžete třeba polít lívance nebo francouzské tousty. 

Kategorie:

Magazín | Nápoje | Sirupy
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang