Recept na nejlepší vanilkový dort

DezertyDortyKrémové dorty
Vanilkový dort

Tento lahodný recept na vanilkový dort je tak snadný na přípravu. Lehký a nadýchaný dort můžete mít během chvilky jen z několika málo ingrediencí.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 30 minut
  • Přídavný čas: 2 hodiny
  • Celkem: 2 hodiny 45 minut
  • Počet porcí: 8

Ingredience

Na dort

  • 280 g hladké mouky
  • 2 a ¼ lžičky prášku do pečiva
  • ¾ lžičky soli
  • 333 g krystalového cukru
  • 170 g nesoleného másla pokojové teploty
  • 3 velká vejce pokojové teploty
  • 1 lžíce vanilky
  • 240 ml podmáslí

Na polevu

  • 1 a ½ hrnku nesoleného másla pokojové teploty
  • ¼ lžičky soli
  • 5 šálků moučkového cukru
  • ¼ šálku smetany nebo mléka a další podle potřeby
  • 2 lžičky vanilky plus další podle chuti

Postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C a vyložte dvě 20 cm pánve pečicím papírem a okraje vymažte máslem.
  2. Mouku, prášek do pečiva a sůl prosejeme do mísy, prošleháme a dáme stranou.
  3. Máslo utřete ve stojanovém mixéru vybaveném nástavcem na šlehání nebo v elektrickém ručním mixéru.
  4. Přidejte cukr a šlehejte 3-4 minuty na nejvyšší stupeň, podle potřeby mísu seškrábejte.
  5. Přidejte vanilku a pak vejce jedno po druhém a přitom míchejte na střední rychlost, pak mísu seškrábněte a míchejte minutu na vysoké rychlosti.
  6. Snižte rychlost na nízkou a přidávejte mouku ve třech dávkách střídavě s podmáslím.
  7. Jakmile se téměř spojí, vyjměte šlehací nástavec a stěrkou vmíchejte zbylé máslo/mouku.
  8. Těsto příliš nemíchejte.
  9. Těsto rozdělte rovnoměrně do obou forem a pečte při 175 °C asi 30 minut nebo dokud se okraje neodlepí od formy a párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
  10. Nechte koláč v pánvi asi dvě minuty vychladnout, pak ho vyklopte na chladicí mřížku, odstraňte papír a dejte úplně vychladnout.
  11. Připravte polevu: máslo a sůl utřete ve stojanovém mixéru s pádlovým nástavcem nebo v elektrickém ručním mixéru.
  12. Přidávejte cukr po několika šálcích a míchejte na nízkém stupni.
  13. Vmíchejte smetanu a vanilku, poté mísu seškrábněte a zvyšte rychlost na vysokou.
  14. Mixujte asi tři minuty, poté snižte rychlost na nízkou a mixujte další minutu.
  15. Pomocí stěrky vytlačte z máslového krému některé větší bubliny, poté jej rozetřete na první vrstvu dortu, přidejte druhou vrstvu a pokryjte krémem vrchní část a okraje.
  16. Uhlaďte nebo dokončete rustikálními vlnovkami nebo spirálovým vzorem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang