Pohanková kaše

Snídaně

Toto je jednoduchý recept na kaši z pohanky, kterou můžete podávat i vašim dětem od devíti měsíců. Jejím základem je přes noc namočená pohanka, která se už dále nevaří. Ideální pro ty, kteří nemusejí teplé snídaně.

Info o pohance: Pohanka pochází ze střední Asie. U nás by se měla zpracovávat šetrným způsobem a to tak, že se loupe za studena a mechanicky obrušuje, aby se zachovaly všechny vitamíny, enzymy, minerály a aminokyseliny.

Pohanka je přirozeně bezlepková a obsahuje rutin podporující celkovou imunitu. Je bohatá na vitamíny B1, B2, E, C niacin a cholin. 

Ingredience – pro jednu velkou a jednu malou porci:

  • 1/2 hrnku přes noc namočené pohanky – používám pohanku loupanou kroupy
  • 2 lžíce raw kakaového prášku (nepraženého kakaa)
  • 1/4 hrnku mandlového/kokosového mléka – nebo i oříškového (u dětí až od 12. měsíce věku)
  • 2 lžíce malin – čerstvých nebo mražených

Postup:
Nechte pohanku namáčet přes noc (potřebuje alespoň 6 hodin) v misce, zalitou vlažnou vodou a nechte stát při pokojové teplotě. Ráno vodu slijte a pořádně pohanku ještě propláchněte.

Pak vložte spolu  s ostatními ingrediencemi do mixéru a rozmixujte do hladka. Ihned podávejte. Navrch můžete sobě i straším dětem nasekat ořechy a přidat čerstvé lesní ovoce. 

V zimním období stačí přidat místo kakaa pro „zahřátí“ 1/2 lžičky skořice a 1 jablko. Posypat pak kaši můžete čerstvě namletým lněným semínkem. 

© 2021 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang