Recept na klasický britský vánoční nákyp – Christmas pudding

DezertyDezerty, zákusky a pohárySladká jídlaSladké kašeVánoční cukroví
christmas-pudding

Vyzkoušejte náš recept na tradiční britský dezert podávaný o Vánocích. Domácí vánoční pudink snadno připravíte a pak už stačí jen čas v páře, aby se proměnil v nádherný, bohatý a ovocný dezert. Sváteční klasika.

Ingredience

Na pudink

  • 50 g blanšírovaných mandlí
  • 2 velká jablka
  • 200 g kandované citronové kůry nebo celý citron, pokud ho seženete
  • 1 celý muškátový oříšek (použijete 3/4)
  • 1 kg rozinek
  • 140 g hladké mouky
  • 100 g měkké čerstvé bílé strouhanky
  • 100 g světlého cukru, rozdrceného, pokud vypadá hrudkovitě
  • 3 velká vejce
  • 2 lžíce brandy nebo koňaku plus další na zapálení pudinku
  • 250 g balíčku másla vyndaného přímo z lednice

Na brandy a zázvorové máslo

  • 175 g nesoleného másla, změklého
  • Nastrouhaná kůra z poloviny pomeranče
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 4 lžíce brandy nebo koňaku
  • 2 kousky zázvoru, jemně nasekané

Postup

  1. Připravte si vše na pudink. Mandle nasekejte nahrubo. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte. Naostřete nůž a nasekejte kandovanou kůru (mandle a jablka můžete nasekat v kuchyňském robotu, ale kůru je třeba udělat ručně). Nastrouhejte tři čtvrtiny muškátového oříšku (zní to hodně, ale je to správně).
  2. Ve velké míse smíchejte mandle, jablka, kandovanou kůru, muškátový oříšek, rozinky, mouku, strouhanku, světlý cukr muscovado, vejce a 2 lžíce brandy nebo koňaku.
  3. Čtvrtinu z másla nastrouháme do mísy a pak vše promícháme. Postup opakujte, dokud nebude nastrouháno všechno máslo, a pak míchejte 3-4 minuty – směs je hotová, když po každém míchání mírně klesne.
  4. Dvě misky o objemu 1,2 litru vydatně vymažte máslem a na dno každé z nich položte kolečko papíru na pečení. Vložte do nich pudinkovou směs. Přikryjte dvojitou vrstvou pečícího papíru, nařaste ho, aby se mohl roztáhnout, a pak ho zavažte provázkem (při zavazování udržujte papír na místě gumičkou). Přebytečný papír odstřihněte.
  5. Nyní postavte každou misku na velký list alobalu a přitáhněte okraje nahoru přes horní okraj, pak položte další list alobalu přes horní okraj a přitáhněte ho dolů pod sebe, abyste vytvořili dvojitý obal (tím se pudinky stanou vodotěsnými). Svažte je dalším provázkem a vytvořte držadlo pro snadné vyndávání a vkládání.
  6. Pudinky vařte ve vodě nebo v páře po dobu 8 hodin a podle potřeby dolévejte vodu. Vyjměte je z forem a nechte přes noc vychladnout. Po vychladnutí zbavte pudinky obalů a znovu je zabalte do nového papíru na pečení, fólie a provázku. Skladujte na chladném a suchém místě.
  7. Pro přípravu brandy másla utřete máslo s pomerančovou kůrou a moučkovým cukrem. Postupně zašlehejte brandy nebo koňak a nasekaný zázvor. Dejte do malé misky a dejte do lednice ztuhnout. Máslo vydrží v chladničce týden, případně ho lze zmrazit až na šest týdnů.
  8. Před servírováním pudinky ještě vařte ve vodě nebo v páře v troubě po dobu 1 hodiny. Rozbalte a vyklopte. V malé pánvi zahřejte 3-4 lžíce brandy, nalijte ji na pudink a zapalte ji.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang