Recept na domácí těsto Phyllo (nebo Filo)

DezertyDezerty, zákusky a poháryMoučníkySladká jídla

Vyrobit si vlastní filo těsto je mnohem zábavnější než kupovat ho mražené v obchodě. Zkuste to, určitě si ho zamilujete.

Ingredience

  • 2 hrnky hladké mouky plus další na hnětení
  • 5 lžiček olivového oleje
  • ½ lžičky jemné soli
  • ¾ šálku teplé vody (43 °C)
  • 2 lžičky bílého vinného octa

Směs škrobu:

  • ½ šálku kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce hladké mouky

Postup

  1. Do mísy dejte 2 šálky mouky a uprostřed udělejte jamku.
  2. Zakápněte olivovým olejem a přidejte sůl.
  3. Přilijte teplou vodu a bílý vinný ocet a míchejte, dokud se těsto nespojí a neodlepí od stěn mísy, 1 až 2 minuty.
  4. Přeneste těsto na lehce pomoučenou pracovní plochu a hněťte ho do hladka, přičemž použijte jen tolik mouky, aby se nelepilo na pracovní plochu nebo ruce, 2 až 3 minuty.
  5. Pokračujte v hnětení, dokud těsto nebude vláčné a pružné, přibližně dalších 5 minut.
  6. Těsto zabalte do fólie a nechte odpočívat při pokojové teplotě 1 až 2 hodiny.
  7. Pomocí kuchyňské váhy rozdělte těsto na dvacet dvaceti gramových porcí.
  8. Každou porci rozválejte do kuličky.
  9. Položte je na talíř a přikryjte fólií, aby se kuličky těsta nevysušily, zatímco je začnete válet.
  10. Pracujte v dávkách po 5 kusech.
  11. V míse smíchejte kukuřičný škrob a 2 lžíce mouky.
  12. Poprašte pracovní plochu a první kouli těsta směsí kukuřičného škrobu.
  13. Zploštěte ji a vyválejte do kruhu o průměru asi 13 cm.
  14. Znovu ho poprašte směsí kukuřičného škrobu.
  15. Kruh odložte stranou.
  16. Vyválejte další 4 kuličky těsta o stejném průměru, položte je na první a každou vrstvu posypte další směsí kukuřičného škrobu, aby se neslepily.
  17. Až budete mít 5 koleček, rozválejte hromádku na větší kruh, který bude asi dvakrát větší, a průběžně ho otáčejte, abyste zachovali kulatý tvar.
  18. Oddělte jednotlivé vrstvy a rozložte kolečka.
  19. V případě potřeby naneste další směs kukuřičného škrobu a znovu je poskládejte.
  20. Znovu rozválejte, dokud nebude pětivrstvá hromádka tenká jako papír, asi 25 až 30 cm v průměru.
  21. Položte je na list pečícího papíru.
  22. Navrch položte další kus pečícího papíru.
  23. Těsto opatrně srolujte, zabalte do fólie a uložte do chladničky.
  24. Postup opakujte se zbývajícími 15 kuličkami těsta v dávkách po 5 kusech.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang