Recept na hovězí guláš

Hlavní jídlaHovězí masoMasoOmáčky
hovezi-gulas

Tento lahodný recept na hovězí guláš je hotový za pouhých 195 minut a z níže uvedených ingrediencí můžete obsloužit až 4 osoby.

TIP: Za vyzkoušení stojí také houbový guláš.

Ingredience

  • rostlinný olej na opékání
  • 1125 g hovězího roštěnce, nakrájeného na 6 cm kostky
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 2 lžíce nesoleného másla
  • 2 střední cibule nakrájené na šestiny
  • 5 stroužků česneku, rozdrcených
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1/3 šálku hladké mouky nebo na pokrytí
  • 10 šálků studené vody nebo kuřecího či hovězího vývaru, domácího nebo konzervovaného s nízkým obsahem sodíku
  • 6 snítek petrželky
  • 6 snítek čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 1 a 1/4 kg středně velkých červených brambor, rozčtvrcených na čtvrtiny
  • 4 střední mrkve nakrájené na 2 cm kousky
  • 2 řapíky celeru, nakrájené na 5 cm kousky
  • 7 konzervovaných celých oloupaných rajčat, lehce rozmačkaných
  • 2 až 3 lžičky červeného vinného octa nebo podle chuti

Hovězí roštěnec z plece je díky svému mramorování z vnitrosvalového tuku vhodnou volbou pro jakýkoli druh guláše.

Postup

  1. Rozpalte velkou holandskou troubu s těsně přiléhající poklicí na středně silném ohni. Nalijte tolik oleje, abyste pánev naplnili asi do hloubky něco málo přes 0,5 cm.
  2. Hovězí maso vydatně osolte a opepřete a přidejte na pánev.
  3. Polovinu masa smažte odkryté, jen občas promíchejte, dokud není dobře propečené, asi 8 minut.
  4. Děrovanou lžící přeneste hovězí maso na talíř. Postup opakujte se zbývajícím hovězím masem.
  5. Vylijte olej a vytřete pánev.
  6. Předehřejte troubu na 163 °C.
  7. Vraťte hrnec na sporák a na středním plameni rozpusťte máslo.
  8. Přidejte cibuli a za stálého míchání ji vařte asi 5 minut, dokud lehce nezhnědne.
  9. Přidejte česnek a za stálého míchání vařte, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu.
  10. Přidejte rajčatový protlak a za stálého míchání vařte, dokud lehce nezhnědne, asi 1 minutu.
  11. Přidejte hovězí maso a na směs zeleniny a hovězího masa rozsypte mouku (tolik, aby se lehce obalilo) a za stálého míchání vařte, dokud se lehce neosmaží.
  12. Přidejte vodu nebo vývar a přiveďte k varu.
  13. Petrželku, tymián a bobkové listy svažte kouskem kuchyňského provázku a svazek přidejte do hrnce.
  14. Dochuťte 2 lžičkami soli nebo podle chuti.
  15. Přikryjte a přeneste do trouby.
  16. Maso vařte do změknutí, přibližně 1 a 1/2 hodiny. Tento postup lze provádět také na sporáku při mírném varu.
  17. Vyjměte hrnec z trouby.
  18. Lžící nebo naběračkou odstraňte tuk z vařící se tekutiny.
  19. Přidejte brambory, mrkev, celer a rajčata a na sporáku je přiveďte k varu.
  20. Vařte odkryté, za občasného míchání, dokud tekutina nezhoustne a zelenina nezměkne, asi 1 hodinu.
  21. Svazek bylinek vyjměte a vyhoďte.
  22. Vmíchejte ocet a podle chuti osolte a opepřete.
  23. Rozdělte do misek a ihned podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang