Recept na hovězí po burgundsku

Hlavní jídlaHovězí masoMasoOmáčky
hovezi-po-burgundsku-2

Připravte si tento klasický recept na hovězí po burgundsku, tentokrát podávané na plátku kvalitního opečeného chleba. Vynaložené úsilí v kuchyni vaši strávníci ocení.

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 250 g na kostičky nakrájené uzené slaniny
  • 1,25 kg hovězího krku nakrájeného na 2 cm kostky
  • Sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • 500 g mrkve nakrájené šikmo na 2 cm kousky
  • 2 cibule nakrájené na plátky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 125 ml koňaku
  • 1 láhev (750ml) dobrého suchého červeného vína, například Cote du Rhone nebo Pinot Noir
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička čerstvých tymiánových lístků nebo 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 4 lžíce másla pokojové teploty
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 500 g baby cibulek
  • 500 g čerstvých žampionů, zbavených stonků, kloboučky nakrájené na silné plátky
  • Venkovský nebo kváskový chléb k podávání
  • Stroužek česneku
  • 5 g nasekané čerstvé petrželky, volitelně

Postup

  1. Předehřejte troubu na 140 °C. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte slaninu a na mírném ohni ji za občasného míchání 10 minut opékejte, dokud slanina lehce nezhnědne. Vyjměte ji děrovanou lžící na velký talíř.
  2. Hovězí kostky osušte papírovými utěrkami a poté je posypte solí a pepřem. Hovězí maso po částech v jedné vrstvě opékejte na rozpáleném oleji 3 až 5 minut a otáčejte, aby bylo ze všech stran hnědé.
  3. Opečené kostky vyjměte na talíř se slaninou a pokračujte v opékání, dokud nebude všechno hovězí maso opečené. Odložte stranou.
  4. Do tuku na pánvi vhoďte mrkev, cibuli, 1 lžíci soli a 2 lžičky pepře a za občasného míchání vařte 10 až 15 minut, dokud cibule lehce nezhnědne. Přidejte česnek a vařte ještě 1 minutu.
  5. Přidejte koňak, odstavte a zapalte zápalkou, aby se alkohol spálil.
  6. Vložte maso a slaninu zpět do hrnce i se šťávou. Přidejte láhev vína a tolik hovězího vývaru, aby bylo maso téměř zakryté. Přidejte rajčatový protlak a tymián.
  7. Přiveďte k varu, přikryjte hrnec pokličkou a vložte jej do trouby asi na 1 a 1/4 hodiny nebo dokud maso a zelenina nejsou po propíchnutí vidličkou velmi měkké.
  8. Vidličkou smíchejte 2 lžíce másla a hladkou mouku a vmíchejte je do dušeného masa. Přidejte baby cibulku. Houby osmahněte na 2 lžících másla po dobu 10 minut, dokud lehce nezhnědnou, a poté je přidejte do masa.
  9. Přiveďte na sporáku k varu, poté snižte teplotu a 15 minut povařte. Podle chuti dochuťte.
  10. Při podávání opečte chléb v toustovači nebo v troubě. Každý krajíc potřete z 1 strany rozkrojeným stroužkem česneku.
  11. Na každou porci dejte lžíci dušeného masa na krajíc chleba a posypte petrželkou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang