Korsika

Víno

Je tomu už dávno – vlastně už za časů antického Řecka – kdy si Korsika získala přezdívku „Ostrov krásy“. Korsika, se svými nádhernými dramatickými scenériemi s rozeklanými vrcholky hor, jenž zůstávají pokryty sněhem až do května, a tyrkysovými vodami, které omívají bělostná pobřeží mnoha místních vesnic, většinou nemotorně se choulících na stěží dosažitelných mysech, nabízí na každém kroku nová překvapení.

Ačkoliv se nachází uprostřed Středozemí, prší zde zhruba stejně jako v Paříži. Lokální klima se tak skvěle hodí k pěstování vína, třebaže se na to přišlo teprve nedávno. Korsika se k Francii připojila až v roce 1769 smlouvou s Janovem a obyvatelé Korsiky si stále drží silný pocit vlastenecké identity. Ten se potom přenáší i na místní vína. Nalézá se zde spousta odrůd, které se na pevnině objevují jen vzácně. Zájem o znovuobjevení vína z „Ostrova krásy“ v poslední době stále roste.

Podnebí                                                      

Na Korsice, ležící mezi Francií a Itálií v samotném srdci Středomoří, vládne zcela mimořádné klima. Slunce zde – aspoň na pobřeží – svítí 300 dní v roce a zimy jsou zde mírné. Hrozny zde tudíž nemají problém dozrát.

Jelikož se ostrov nachází uprostřed Středozemního moře, jsou místní noci mírné – oceánský vítr zmírňuje výheň způsobenou denním sluncem. Ve vínech se tento proces zrcadlí perfektní vyvážeností mezi kyselostí a jemností. Všechny vinice se nacházejí na pobřeží ostrova.

Život a kultura

Izolovanost Korsiky je patrná na první pohled. Stále se zde mluví korsickým jazykem, který je bližší italštině než francouzštině. Život se zde točí okolo krás ostrova, jeho vesnic a malých, křivých cestiček. Vlivem nádherné, leč drsné přírody plyne život pomalejším tempem než v městech na pevnině.

Tato osamocenost jde pocítit i v místní kuchyni. Mouka z kaštanů, salámy z koz a divokých prasat, Brocciu (čerstvý ovčí sýr) a delikátní medy patří mezi místní speciality, které by si návštěvník neměl nechat ujít.

Přes svou pověst venkovanů oplývají místní lidé vřelou pohostinností. Víno hraje v tomto vřelém přijetí stále důležitější roli, jak se zde od padesátých let stále rychleji rozvíjí jeho produkce.

Krajina

Vinice Korsiky, které jsou rozptýleny jen na zhruba 10 000 hektarech, jsou na ostrově obdělávány všude tam, kde se vinařům podařilo porazit místní drsnou zemi. Přestože sem bylo víno přivezeno obyvateli Janova už v 16. století, teprve po roce 1957, kdy byly na ostrově objeveny nejkvalitnější typy půd, se zde začalo pěstovat víno vyšší jakosti.

Dnes má Korsika mimo regionální i dvě místní značky, což je jasný důkaz zlepšujících se kvalit lokálního vína. Nejtypičtějším typem půd jsou zde nízkoživinové černozemě, složené zejména z žuly a břidlice. Vápencové půdy jsou k nalezení jak na severu poblíž Patrimonia, tak v nejjižnějších částech ostrova. 

Kategorie:

Víno

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang