jablecne-maslo-recept

Jablečné máslo se připravuje z pomalu vařeného jablečného pyré. Použít ho můžete například k namazání na čerstvé pečivo.

Jablečné pyré se dá také použít na přípravu jablečných muffinů.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 2 hodiny
  • Celkem: 2 hodiny 20 minut

Ingredience

  • 2 kg jablek
  • 1 šálek jablečného octa
  • 2 šálky vody
  • Cukr (asi 4 šálky)
  • 2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky nového koření
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • Špetka soli

Postup

  1. Jablka nakrájejte na čtvrtky, aniž byste je loupali nebo vykrajovali. Většina pektinů je v jádřincích a chuť ve slupkách. Poškozené části vyřízněte.
  2. Vložte rozčtvrcená jablka do velkého hrnce, přidejte ocet a vodu, přikryjte, přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum a vařte, dokud jablka nezměknou, asi 20 minut. Odstavte z ohně.
  3. Jablečnou směs (uvařená jablka a tekutinu) přendejte do síta (nebo potravinového mlýnku) a pomocí pěchovadla vytlačte dužinu ze síta do velké mísy.
  4. Odměřte vzniklou jablečnou dužinu. Na každý šálek jablečné dužiny přidejte 1/3 až 1/2 šálku cukru. Míchejte, aby se cukr rozpustil. Přidejte skořici, mletý hřebíček, nové koření, citronovou kůru, citronovou šťávu a špetku soli. Ochutnejte a v případě potřeby upravte koření.
  5. Jablečnou směs s cukrem vařte odkrytou ve velkém širokém hrnci se silným dnem na středně nízkém ohni za častého míchání, aby se nepřipálila. Během míchání seškrabujte dno hrnce, aby se na dně nevytvořila kůrka.
  6. Vařte, dokud není hustá, hladká a tmavě hnědá (asi 1 až 2 hodiny).
  7. Pyré můžete také vařit na mírném ohni a jen občas zamíchat, ale bude to trvat mnohem déle, protože míchání podporuje odpařování.
  8. Pokud jste použili nižší množství cukru, ochutnejte jablečné máslo a přidejte trochu více cukru, pokud si myslíte, že ho potřebujete.
  9. V polovině vaření jablečného másla umístěte do velkého hrnce napařovací stojan a na něj umístěte 6 až 8 zavařovacích sklenic. Sklenice i hrnec naplňte vodou až po okraj sklenic.
  10. Přiveďte k varu a pak var snižte.
  11. Víčka omyjte v horké mýdlové vodě.
  12. Sklenice vyjměte z vodní lázně pomocí zvedáků na sklenice. Naplňte horké sklenice horkým jablečným máslem, přičemž ponechte 0,5 cm mezery mezi víčky. Zašroubujte víčka tak, aby byla těsná na špičku prstu.
  13. Sklenice spusťte do vroucí vodní lázně. V případě potřeby přidejte tolik vody, aby vršky sklenic byly pokryty alespoň 1 cm vody. Jakmile se voda vrátí do varu, zpracovávejte ji ve vodní lázni po dobu 10 minut.
  14. Vyjměte sklenice z vodní lázně a položte je na čistou utěrku. Jakmile sklenice vychladnou, měli byste slyšet, jak víčka „praskají“ při uzavírání sklenic.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang