Recept na nejlepší domácí milkshake

KoktejlyLedové nápojeNápojeShake
Domácí milkshake

K přípravě těch nejkrémovějších a nejsladších mléčných koktejlů potřebujete jen litr zmrzliny, mléko a několik chytrých technik.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Celkem: 5 minut
  • Počet porcí: 2

Ingredience

  • 1 půllitr zmrzliny (asi 2 šálky)
  • 2/3 šálku mléka, nejlépe plnotučného

Pro posílení chuti:

  • 1 lžíce sušeného sladového mléka nebo sušeného mléka
  • 1 lžíce jahodového džemu
  • 1 lžíce vanilkového nebo čokoládového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo espressa v prášku

Na polevu (volitelně):

  • 1/2 šálku nahrubo nasekaných cukrovinek, ořechů, sušenek nebo ovoce.
  • čokoládový sirup
  • karamelová omáčka
  • šlehačka
  • višně maraschino
  • posyp (zdobení)
  • jemně nasekané ořechy

Postup

  1. Zmrzlinu nechte změknout. Nechte 1 půllitr zmrzliny odstát při pokojové teplotě, dokud nezačne měknout, 10 až 15 minut (změklá zmrzlina se bude snadno míchat a bude potřebovat méně mléka, aby se vše dalo do pohybu).
  2. Nádobu zmáčkněte – neměla by být tvrdá jako kámen a měla by se mírně poddat, až bude hotová.
  3. Mezitím zchlaďte sklenice a připravte případné směsi.
  4. Vychlaďte sklenice a nakrájejte všechny směsi.
  5. Pokud máte v mrazáku místo, vložte do něj 2 vysoké sklenice na pití nebo mléčné koktejly, případně je zchlaďte v lednici. Tím zajistíte, že mléčný koktejl zůstane co nejdéle studený.
  6. Nasekejte nahrubo, dokud nebudete mít 1/2 šálku vybraných směsí, chcete, aby kousky byly velké asi 1/2 palce.
  7. Přísady navrstvěte do mixéru.
  8. Složky v mixéru vrstvíme v tomto pořadí: 2/3 šálku mléka, příchuť boost, pokud ji používáte, a změklou zmrzlinu.
  9. Mléčný koktejl rozmixujte: začněte mixovat na nejnižší rychlosti a postupně zvyšujte rychlost na střední, dokud nebude koktejl hladký a tekutý, přibližně 1 minutu.
  10. Zastavte mixér a podle potřeby seškrábněte stěny nebo promíchejte, aby se vše udrželo v pohybu.
  11. Pulzujte a vmíchejte přísady.
  12. Pokud používáte varianty na polevu, přidejte do mixéru 1/2 šálku a promíchejte je tak, aby byly ponořené.
  13. Několikrát pulzujte (6 až 8 pulzů), aby se směs jen spojila, ale nepřehánějte to, jinak se směs rozmělní a mléčný koktejl bude zrnitý.
  14. Podávejte milkshake.
  15. V případě potřeby pokapejte stěny vychlazených sklenic čokoládovým sirupem nebo karamelovou omáčkou.
  16. Mléčný koktejl rozdělte do sklenic. Podle potřeby ozdobte polevou a ihned podávejte s brčky.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang