Nejlepší recept na pohankové palačinky

Dia a bezlepkové moučníkyDietní bezlepkovéSnídaně
pohankove-palacinky-1527433

Tyto překvapivě nadýchané pohankové palačinky můžete připravit i bez lepku.

Na pohankových palačinkách je něco, co připomíná dřívější dobu – pionýrské časy, sruby, kamna a podobně. Možná je to tím, že pohanka bývala před sto lety mnohem oblíbenější.

Navzdory názvu není v pohance žádná „pšenice“. Není to dokonce ani obilí nebo tráva. Přesto se v mnoha ohledech chová jako pšenice a z její mouky vznikají nádherně, nečekaně nadýchané placky s bohatou, teplou, zemitou chutí.

Jak ohřívat palačinky

Palačinky se velmi dobře ohřívají. I když ohřívání palačinek v mikrovlnné troubě funguje, ohřívání v toustovači nebo v troubě má lepší strukturu a kvalitu.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 20 minut
  • Celkem: 25 minut
  • Počet porcí: 12 palačinek

Ingredience

  • 100 g pohankové mouky
  • 100 g mouky
  • 3 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 vejce
  • 475 ml podmáslí
  • 3 lžíce másla
  • rostlinný olej na potření pánve

Postup

  1. Rozehřejte pánvičku.
  2. Suché přísady mouku, cukr, sůl a jedlou sodu smíchejte ve velké míse.
  3. Vejce rozšlehejte vidličkou a vmíchejte je do poloviny podmáslí.
  4. Přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte.
  5. Přidejte vaječnou směs k suchým přísadám a pak pomalu přidávejte další podmáslí podle potřeby, abyste získali hustou, ale tekutou konzistenci těsta.
  6. Míchejte, dokud se vše nespojí.
  7. Nepřehánějte to s mícháním. Několik hrudek je v pořádku.
  8. Na pánev dejte malé množství (1/2 lžičky) rostlinného oleje a rozetřete ho papírovou utěrkou.
  9. Na horký povrch nabírejte těsto do požadované velikosti.
  10. Snižte teplotu na středně nízkou.
  11. Palačinku nechte z první strany 2 až 3 minuty péct.
  12. Sledujte, zda se na povrchu palačinky tvoří bubliny.
  13. Jakmile začnou ve středu palačinky stoupat na povrch vzduchové bubliny, palačinku obraťte.
  14. Vařte další 1 až 2 minuty, nebo dokud není palačinka pěkně hnědá.
  15. Naskládejte na talíř a přikryjte utěrkou, až budete dělat další.
  16. Mezi jednotlivými dávkami palačinek potřete pánev podle potřeby větším množstvím oleje.
  17. Podávejte s máslem a javorovým sirupem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang