Domácí boloňskou omáčku připravíte za necelé 4 hodiny.
Příprava
- Příprava: 15 minut
 - Vaření: 3 hodiny 20 minut
 - Celkem: 3 hodiny 35 minut
 - Počet porcí: 6
 
Ingredience
- 2 lžíce másla
 - 1 lžíce olivového oleje
 - 1 šálek jemně nakrájené cibule
 - ½ šálku jemně nakrájeného celeru
 - ½ šálku jemně nakrájené mrkve
 - 1 špetka soli
 - 700 g mletého hovězího masa
 - 1 a ½ lžičky soli
 - ⅛ lžička mletého muškátového oříšku
 - 1 špetka kajenského pepře nebo podle chuti
 - čerstvě mletý černý pepř podle chuti
 - 1 a ½ šálku 2% mléka
 - 2 šálky bílého vína
 - 1 plechovka celých italských švestkových rajčat (nejlépe San Marzano)
 - 2 šálky vody nebo podle potřeby
 
Postup
- Máslo s olivovým olejem rozpusťte ve velkém hrnci na mírném ohni.
 - Přidejte cibuli, celer, mrkev a 1 špetku soli.
 - Vařte a míchejte, dokud cibule nezprůsvitní, asi 5 minut.
 - Vmíchejte mleté hovězí maso do zeleniny.
 - Vařte a míchejte, dokud se maso nerozpadne a nezrůžoví, asi 5 minut.
 - Dochuťte 1 a 1/2 lžičky soli, muškátovým oříškem, kajenským pepřem a černým pepřem.
 - Do směsi mletého hovězího masa nalijte mléko a přiveďte k varu.
 - Za častého míchání vařte, dokud se většina mléka neodpaří a dno pánve není stále mírně omáčené, asi 5 minut.
 - Zvyšte teplotu na středně vysokou a přilijte bílé víno.
 - Vařte a míchejte, dokud se víno z větší části neodpaří, asi 5 minut.
 - Rajčata i se šťávou přelijte do velké mísy.
 - Rukama je rozmačkejte, až budou připomínat kousky omáčky.
 - Rajčatovou směs vlijte do směsi mletého hovězího masa.
 - Plechovku s rajčaty naplňte 2 šálky vody a vmíchejte do omáčky.
 - Přiveďte k varu.
 - Snižte teplotu na minimum a za častého míchání vařte, dokud se směs nerozvaří do husté omáčky, nejméně 3 hodiny, nejlépe však 4 až 6 hodin.
 - V případě potřeby odstraňte z povrchu omáčky tuk.
 - Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte více vody.
 - Před podáváním ochutnejte a upravte koření.