Alsasko

Víno

Zdejší kraj je zcela jedinečný.  Francouzské i německé vlivy stejnou měrou ovlivnily alsaský jazyk, tradice, a dokonce i místní vína. Jedná se také o jediný kraj Francie, kde se víno prodává podle jména odrůdy hroznů, a je zde tomu tak již odedávna.

Dalším paradoxem je fakt, že přestože je Alsasko důležitou zemědělskou a vinařskou oblastí, je také významným ekonomickým centrem s vysokou hustotou obyvatelstva. Přestože jde o jedno z nejsevernějších území Francie, jsou místní léta teplá a suchá a celý kraj je nejsušším v celé zemi.

Pěstování vína je v Alsasku hlavní prioritou. Kraj dává vznikat aromatickým a opojným bílým vínům, mezi nejznámější z nich patří červený tramín (Gewürztraminer) a ryzlink (Riesling).

Podnebí

Přestože mnoho Francouzů považuje Alsasko za severní oblast, najdou se i ti, kteří vědí, že se zde v létě teploty vyšplhají nad 30 stupňů a že si místní na poměry Francie užívají nadprůměrné slunečnosti. Alsaské klima je ovlivňováno zejména pohořím Vogéz, které chrání údolí Rýna před nepříznivými vlivy Atlantiku ze západu.

V západním Alsasku jsou časté vydatné dešťové srážky dány jeho nadmořskou výškou. Dále na východě se déšť otepluje, když klesá do nížin. Zde jsou také situovány místní vinice, vyhřívající se v ranním a poledním slunci.

Takto příznivé podmínky trvají často až do podzimu. To umožňuje, aby se na přezrálých hroznech usadila houba Botrytis cinerea (Plíseň šedá neboli ušlechtilá plíseň). Plíseň je nezbytná pro to, aby se ze sladkých hroznů stal „pozdní sběr“ a „výběrová vína“.

Život a kultura

Vinařské oblasti působí v Alsasku tak, jako by se v nich zastavil čas. Shlížejí na alsaské planiny, daleko od bouřlivého světa obchodu, kde se stýkají tři rozlišné země.

Vinice obepínají bezpočet malinkých vesniček, kde se domky s červenými střechami shromažďují kolem kostelů se špičatými vížkami. Polodřevěné domky s růžovými a červenými pelargóniemi v oknech propůjčují krajině mírumilovnou atmosféru scény z pohlednice.

Skvěle vedené a organizované vinice jakoby symbolizovaly zálibu obyvatel Alsaska v pořádku. Nemalý počet gurmánských restaurací a winstubů zase připomíná, jak dobře se ve Francii žije. Je to právě tahle po mnoho let pěstěná dualita, která činí Alsasko tak výjimečným. Jeho savoir vivre, pohostinná duše a odhodlání dělat to nejlepší možné víno řadí tuto oblast k těm nejlepším.

Krajina

Alsaské pláně, dlouhé pásy bohaté říční půdy podél břehů Rýna, byly utvořeny sesuvem Vogéz před více než pěti milióny lety. Alsaské vinárny se nalézají na okraji těchto plání, podél zlomové linie Vogéz. V oblasti existují tři hlavní typy krajiny.

První se nachází v nejvyšších a nejstrmějších oblastech. Půda je zde tvořena z kyselého, dobře vysušeného granitu a zemních solí. Je to právě zde, kde se dá najít pověstné Grand Crus a obzvláště typické terroirs.

Druhá je tvořena pahorkatinou ze suchého vápence, či jílu ve výškách 200-300 metrů nad mořem. Tyto dvě krajiny tvoří srdce alsaské vinařské oblasti a jsou posety vesnicemi plnými květin.

Třetí je zasazena ve vysokých naplaveninových plošinách říčních kamenů, písku a štěrku.

Kategorie:

Víno

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang