Nejlepší recept na celozrnné těsto na pizzu

Domácí pekárnaPizza

Toto celozrnné těsto na pizzu se skládá ze 6 jednoduchých ingrediencí. Není tak lehké a žvýkavé jako tradiční těsto na pizzu, ale je úžasně měkké a má výraznou zdravou vydatnou chuť. Tento recept je ideální pro drožďové začátečníky, kteří rádi pečou z celozrnné mouky.

Příprava

  • Příprava: 2 hodiny 15 minut
  • Vaření: 15 minut
  • Celkem: 2 hodiny 30 minut
  • Počet porcí: 2 pizzy

Zmrazení celozrnného těsta na pizzu

Podle tohoto receptu získáte necelé kilo těsta, což vystačí na dvě 30 cm pizzy. Po vykynutí těsta na pizzu a rozdělení těsta na polovinu můžete jednu z koulí těsta zmrazit a připravit z ní pizzu později.

Nebo můžete jednoduše zmrazit obě koule těsta zvlášť. Všechny strany těsta lehce potřete nepřilnavým sprejem nebo olivovým olejem. Vložte kuličky těsta do jednotlivých sáčků se zipem, pevně je uzavřete a vytlačte z nich všechen vzduch. Nechte je zmrazit až na 3 měsíce.

Zmrazené těsto na pizzu dejte rozmrazit do chladničky asi na 8 hodin nebo přes noc. Když je těsto připraveno k přípravě pizzy, vyjměte ho z chladničky a nechte 30 minut odpočívat na kuchyňské lince.

Ingredience

  • 360 ml teplé vody
  • 1 lžíce sušeného nebo instantního droždí
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 420 g celozrnné mouky
  • kukuřičná mouka na poprášení pánve
  • volitelně: nasekaný čerstvý česnek nebo sušené bylinky, jako je bazalka, oregano, tymián nebo směs

Postup

  1. V míse vyšlehejte teplou vodu, droždí a med.
  2. Přikryjte a nechte 5 minut odpočívat nebo dokud se na povrchu nevytvoří pěna.
  3. Přidejte olivový olej, sůl a mouku.
  4. Šlehejte 3 minuty při nízkých otáčkách.
  5. Těsto vyklopte na lehce pomoučený povrch.
  6. Lehce pomoučenýma rukama hněťte těsto 5 minut.
  7. Těsto může být na hnětení mixérem příliš těžké, ale v případě potřeby můžete místo něj určitě použít mixér na nízké otáčky.
  8. Po uhnětení by těsto mělo být stále ještě trochu měkké.
  9. Šťouchněte do něj prstem – pokud se pomalu odráží, je těsto připraveno ke kynutí.
  10. Pokud ne, pokračujte v hnětení.
  11. Velkou mísu lehce vymažte olivovým olejem – použijte stejnou mísu, jakou jste použili na těsto.
  12. Těsto vložte do mísy a otáčejte jím, aby se pokrylo olejem ze všech stran.
  13. Mísu zakryjte alobalem, plastovou fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou.
  14. Nechte těsto kynout při pokojové teplotě 2 hodiny nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  15. Předehřejte troubu na 246 °C.
  16. Během tvarování pizzy ji nechte alespoň 15-20 minut rozehřát.
  17. Plech nebo pánev na pizzu lehce vymažte nepřilnavým sprejem nebo olivovým olejem.
  18. Lehce posypte kukuřičnou moukou, která dodá kůrce extra křupavost a chuť.
  19. Když je těsto hotové, propíchejte ho, aby se uvolnily vzduchové bubliny.
  20. Těsto rozdělte na polovinu.
  21. Na lehce pomoučené pracovní ploše lehce pomoučenýma rukama nebo válečkem těsto jemně zploštěte do tvaru kotouče.
  22. Položte ho na připravenou pánev a lehce pomoučenýma rukama ho roztáhněte a zploštěte do kruhu.
  23. Zvedněte okraj těsta nahoru, aby se na okrajích vytvořil okraj.
  24. Těsto lehce přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a nechte ho několik minut odpočívat.
  25. Aby náplň pizzu nerozmočila, potřete ji lehce olivovým olejem.
  26. Do povrchu těsta udělejte prsty důlky, aby se zabránilo tvorbě bublinek.
  27. Nahoru dejte oblíbené přísady a pečte 15-16 minut.
  28. Horkou pizzu nakrájejte na plátky a ihned podávejte.
  29. Zbytky pizzy uchovávejte pevně přikryté v lednici a ohřívejte podle potřeby.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang