Čokoládové pralinky krásně zabalené v krabičkách vykouzlí úsměv na tváři každému. A přitom je jejich výroba tak snadná.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Doba vaření: 5 minut
  • Dodatečný čas: 4 hodiny
  • Počet porcí: 50 pralinek
  • Obtížnost: Snadné

Ingredience

  • 300 g kvalitní hořké čokolády s minimálně 70 % kakaové sušiny
  • 300 ml tučné smetany
  • 50 g nesoleného másla

Postup

  1. Čokoládu rozlámeme a vyklopíme do velké mísy. Smetanu a máslo dáme do hrnce a mírně zahříváme, dokud se máslo nerozpustí a smetana nedosáhne bodu varu. Odstavíme z ohně a přidáme čokoládu.
  2. Čokoládu a smetanu mícháme, dokud nevznikne hladká směs. V této fázi můžeme do směsi přidat případná dochucovadla, např. kokosový rum, šťávu z pomeranče apod. Směs necháme alespoň 4 hodiny odpočívat.
  3. Pralinky tvarujeme tak, že vykrajovátko na meloun ponoříme do horké vody a poté nabíráme směs tak, abychom vytvarovali kuličky. Vytvarované pralinky položíme na mastný papír. Pokud nemáme vykrajovátko, lehce si potřeme ruce olejem bez příchuti (např. slunečnicovým) a pralinky rozválíme dlaněmi. Můžeme použít také zdobicí sáček a vytlačit kuličky na pečící papír.
  4. Ihned po vytvarování pralinky obalíme. Vyklopíme polevy do misek a jemně pralinky rovnoměrně obalíme. Poté je zchladíme na pečícím papíru. Jako polevu můžeme použít např. drcené loupané pistáciové oříšky, lehce opražený sušený kokos nebo pomerančovou kůru.
  5. Pralinky můžeme obalit také v čokoládě. Rozpustíme 100 g mléčné, hořké nebo bílé čokolády na 10 pralinek. Necháme ji mírně vychladnout. Lžící nabereme po jedné pralince a podržíme jej nad miskou s rozpuštěnou čokoládou. Pralinky přelijeme lžičkou čokolády, dokud není dobře obalená. Položíme na plech a necháme vychladnout.

Tipy

  1. Chcete-li darovat pralinky jako dárek, vložte 8-10 pralinek do jednotlivých fóliových nebo papírových obalů uvnitř malých vyložených krabiček převázaných stužkou.
  2. Pralinky uchovávejte v lednici, dokud je nebudete chtít sníst nebo darovat. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží 3 dny.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang