Recept na domácí sendvičový chléb

Chléb z pekárnyPečivoSlané pečivo
domaci-toastovy-chleb

Díky tomuto receptu si doma snadno připravíte sendvičový či toastový chléb. Postačí vám k tomu pouhých sedm ingrediencí.

Příprava

  • Příprava: 3 hodiny 20 minut
  • Vaření: 32 minut
  • Celkem: 4 hodiny

Ingredience

  • 240 ml teplé vody
  • 60 ml teplého plnotučného mléka
  • 2 a 1/4 čajové lžičky (7 g) instantního droždí
  • 2 lžíce (25 g) krystalového cukru
  • 4 lžíce másla, změklé na pokojovou teplotu
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 3 a 1/4 šálku hladké mouky

Postup

  1. V míse stojanového mixéru s hákem na těsto nebo s nástavcem s pádlem na těsto ušlehejte teplou vodu, teplé mléko, droždí a cukr. Přikryjte a nechte 5 minut odstát.
  2. Přidejte máslo, sůl a 1 hrnek mouky. Šlehejte 30 sekund při nízkých otáčkách, gumovou stěrkou seškrábněte stěny mísy a přidejte další hrnek mouky. Šlehejte na střední rychlost, dokud se relativně nespojí. Přidejte zbývající mouku a šlehejte při střední rychlosti, dokud se těsto nespojí a neodlepí od stěn mísy, asi 2 minuty.
  3. Těsto nechte v mixéru a šlehejte další 3 minuty nebo hněťte ručně na lehce pomoučeném povrchu po dobu 3 minut.
  4. První kynutí: Lehce vymažte velkou mísu olivovým olejem nebo nepřilnavým sprejem. Vložte těsto do mísy a otáčejte jím, aby se pokrylo olejem ze všech stran. Mísu zakryjte alobalem, plastovou fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou.
  5. Nechte těsto kynout v relativně teplém prostředí 1-2 hodiny nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Vymažte vhodnou chlebovou pečicí formu.
  6. Když je těsto hotové, propíchejte ho, aby se uvolnil vzduch. Pracovní plochu, ruce a vál lehce poprašte moukou. Těsto rozválejte na velký obdélník a vložte do připravené formy.
  7. Druhé kynutí: Vytvarovaný bochník přikryjte alobalem, plastovou fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou. Nechte ho kynout, dokud nebude asi 1 cm nad horní částí bochníku, asi 1 hodinu.
  8. Nastavte rošt trouby do nižší polohy a předehřejte troubu na 177 °C.
  9. Pečte 30-34 minut nebo dokud není chléb na povrchu zlatohnědý. Pokud na bochník jemně poklepete, měl by znít dutě. Pokud si všimnete, že vrchní část chleba hnědne příliš rychle, zakryjte plech volně alobalem.
  10. Před krájením a podáváním vyjměte chléb z trouby a nechte ho několik minut vychladnout. Zbytky chleba pevně přikryjte a skladujte při pokojové teplotě po dobu 2-3 dnů nebo v chladničce až 10 dnů.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang