Recept na domácí vaječný likér

Likéry a vínaNápoje
vajecny-konak-2

Vyzkoušejte recept na domácí vaječný koňak, který vydrží v ledničce i několik dní.

Ingredience

  • 12 velkých vajec
  • 1 a 1/2 šálku cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 8 šálků plnotučného mléka
  • 2 lžíce vanilkového extraktu
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • 2 šálky husté smetany ke šlehání
  • Další muškátový oříšek, volitelně
  • Bourbon/rum, volitelně (dle chuti)

Postup

  1. V hrnci vyšlehejte vejce, cukr a sůl. Postupně přidejte 4 šálky mléka; vařte a míchejte na mírném ohni, dokud teploměr neukáže 80-85 °C, 30-35 minut. Nedovolte, aby se vařilo. Ihned přelijte do velké mísy.
  2. Vmíchejte vanilku, muškátový oříšek a zbývající mléko. Vložte mísu do ledové vodní lázně a míchejte, dokud mléčná směs nevychladne. (Pokud se směs oddělí, zpracujte ji v mixéru do hladka.)
  3. Přikryté uchovávejte v chladničce, dokud nevychladne, nejméně 3 hodiny.
  4. Při podávání vyšlehejte smetanu. Jemně ji zašlehejte do vychlazené mléčné směsi. V případě potřeby posypte před podáváním dalším muškátovým oříškem.
  5. Vaječný koňak lze přikrytý skladovat v chladničce několik dní. Před podáváním ho ušlehejte.
  6. Pokud se chystáte pohostit osoby starší 18 let, okořeňte tento jednoduchý recept na vaječný koňak bourbonem nebo tmavým rumem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang