Dvakrát pečené brambory

Zapečené brambory

Dvakrát pečené brambory jsou lahůdkou k televizi nebo jako hlavní chod. Neurazí, naopak nadchne parádně.

Příprava

  • Celkem: 1 hodina 50 minut
  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 1 hodina 20 minut

Ingredience

  • 8 omytých brambor na pečení
  • 3 lžíce oleje
  • 2 kousky osoleného másla
  • 1 šálek kousků slaniny
  • 1 šálek zakysané smetany
  • 1 šálek sýra Cheddar
  • 1 šálek plnotučného mléka
  • 2 lžičky kořeněné soli
  • 3 zelené cibulky nakrájené na plátky
  • čerstvě mletý černý pepř

Postup

Předehřejte troubu na 200 °C. Brambory položte na plech. Potřete je olejem a pečte 1 hodinu, přičemž dbejte na to, aby byly dostatečně propečené. Nakrájejte máslo na plátky. Vložte je do velké mísy a přidejte kousky slaniny a zakysanou smetanu. Vyjměte brambory z trouby. Snižte teplotu na 170 stupňů.

Ostrým nožem rozkrojte každou bramboru podélně na polovinu. Vnitřek vyškrábněte do mísy a dávejte pozor, abyste nepotrhali slupku. Vydlabané bramborové slupky položte na plech.

Brambory rozmačkejte do másla, slaniny a zakysané smetany. Přidejte sýr, mléko, ochucenou sůl, zelenou cibulku a černý pepř podle chuti a dobře promíchejte.

Bramborové slupky naplňte vytvořenou náplní. Každou bramboru posypte ještě trochou strouhaného sýra a vložte je do trouby, dokud se brambory neprohřejí, asi 15 až 20 minut.

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang