spirala-z-pecenych-sladkych-brambor-6272332

Seznamte se s novým oblíbeným receptem na sladké brambory. Tento sladký bramborový koláč s fascinujícím kroužkovým vzorem je jednoduchý na přípravu, poutavý a chutná ještě lépe, než vypadá. Vynikající přílohu vhodnou pro zvláštní příležitosti, která je přitom snadná.

Ingredience

  • 1,25 kg sladkých brambor, nakrájených, se slupkou
  • 30 g másla, rozpuštěného
  • 2 stroužky česneku, mletého
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1 lžíce rozmarýnových lístků, jemně nasekaných

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Dno a boky pekáče potřete trochou olivového oleje.
  3. Brambory nakrájejte na 3-4 mm silné plátky.
  4. Vložte do velké mísy, přilijte všechno máslo a 1 lžíci olivového oleje, rozmarýn, sůl a pepř.
  5. Rukama dobře promíchejte a plátky oddělte, aby se všechny obalily olejem.
  6. Brambory na pekáči vrstvěte do kruhu a plátky překryjte.
  7. Přikryjte alobalem a pečte 30 minut.
  8. Vyndejte z trouby a zapněte ji na 220 °C.
  9. Odstraňte alobal a potřete brambory zbývající 1 lžící oleje.
  10. Pečte 20 minut, dokud vršky nejsou zlatavé a mírně křupavé a brambory propečené (zkontrolujte nožem nebo špejlí).
  11. Posypte dalšími lístky rozmarýnu, celou větvičkou rozmarýnu a případně špetkou vloček mořské soli.
  12. Ihned podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang