Vaječný likér

Nápoje
vaječný likér

Vaječný likér tak trochu jinak. Bez kravského mléka, bez klasického cukru, bez salka. Chuť očekávejte jinou, za to stejně krémovou. V základní verzi je bez alkoholu, ale klidně mějte pro návštěvy připravenou extra láhev smíchanou s kvalitním rumem či koňakem. 

Porce: 1 l 

Doba přípravy: 5 minut

Doba vaření: cca 15 minut

Ingredience:

  • 8 žloutků ze šťastných vajíček – z bílků si připravte kokosky
  • 3 hrnky kokosového mléka – ale můžete použít i půl na půl s domácím mandlovým
  • 1-2 lžíce medu – volitelně
  • 1-2 lžičky vanilkového prášku, případně 2 celé naříznuté lusky
  • 2 celé skořice
  • 2 hřebíčky
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • cca 1/2 hrnku kvalitního rumu
img_0702-8515337

Postup:

Prošlehejte si v kastrolku žloutky. Přimíchejte pomalu med, kokosové mléko a muškátový oříšek a prošlehejte metličkou a nebo tyčovým mixérem.

Kastrolek přendejte na plotýnku, přidejte celé skořice, vanilkový prášek nebo naříznuté vanilkové lusky a hřebíčky a pomalu prohřívejte za stálého míchání na mírném plamenu.

Zabere to zhruba 10-12 minutek, nespěchejte. Měli byste dosáhnout maximální teploty 75-80°C (nesmí se vám z hrnce začít kouřit), aby se vám žloutky nesrazily. Jakmile vám začne likér houstnout, odložte kastrolek stranou a nechte likér vychladnout.

Odstraňte skořice a hřebíčky, přelijte do lahve a nechte vychladit v lednici. Pokud jste použili celé vanilkové lusky, dejte je spolu s likérem do lahve. Servírujte vychlazené na ledu. 

Tip: Pro alko verzi klidně přimíchejte váš oblíbený rum nebo koňak – až v závěru do vychladlého likéru. 

© 2021 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang