Hruškové muffiny bez laktózy a cukru

Muffiny

Podzim s sebou přináší spoustu dobrého. Jedinečné barvy přírody, šumění padajícího listí, zrání oblíbeného ovoce. Recept na hruškové muffiny z celozrnné mouky, bez klasického cukru a laktózy inspiruje k využití sladkch plodů podzimu.

Je to zdravější alternativa klasických muffinů. Žádný bílý cukr, na slazení využíváme zejména sladké ovoce a kokosový cukr. Místo klasické mouky používáme celozrnnou.

Nepoužíváme ani kravské mléko nebo máslo, takže muffiny jsou vhodné i pro lidi s bezlaktózovou dietou.

V receptu jsme použili i oblíbené zimní koření skořici a hřebíček, které mají zahřívající účinek.

Ingredience

  • 2 vejce
  • 50 g kokosového cukru (případně si najděte svou alternativu zdravého slazení)
  • 100 g celozrnné mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžičku mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 125 ml zakysaného sójového nápoje
  • 85 g rostlinného tuku
  • 1 velká hruška (ne příliš měkká)
  • špetka soli

Postup

  • Troubu předehřejeme na 200 stupňů.
  • V misce vyšleháme vejce s kokosovým cukrem do bledé pěny, pak přidáme změklý rostlinný tuk a řádně jej vmícháme.
  • Oba druhy mouky prosejeme spolu s kořením a kypřícím práškem do vajíčkové směsi a vmícháme je pomocí vařečky. Přidáme zakysané sójové mléko a zamícháme. Těsto necháme asi čtvrt hodinu odpočívat.
  • Muffinům nepřekážejí moučné hrudky, právě naopak. Snažme se proto mouku a mléko vmíchat jen tolik, aby se promíchaly jednotlivé směsi. Pokud bychom směs příliš promíchaly, muffiny by zůstaly gumové.
  • Hrušku nakrájíme na drobné kostičky, nebo nahrubo nastrouháme a na závěr ji jemně vmícháme do muffinové směsi.
  • Naplníme muffinové košíčky a pečeme asi 18 minut.

Hruškové muffiny lze obohatit o ovesné vločky (odeberte však stejné množství mouky, kolik přidáte vloček). Recept vystačí na jeden minimuffinový plech (24 ks), nebo na dvanáct klasických muffinů.

Kategorie:

Muffiny

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang