Recept na jednoduché švýcarské mangoldy

Přílohové salátySalátyZeleninové saláty
svycarske-mangoldy-5951551

Chcete vyzkoušet švýcarský mangold? Pak jste na správném místě. Tato zářivě zelená listová zelenina zrovna nepatří k oblíbené zelenině. Je však nekonečně všestranná.

Co je to švýcarský mangold?

Švýcarský mangold je listová zelenina, která je blízce příbuzná červené řepě. Pokud jste již někdy vařili s červenou řepou, zjistíte, že mangold je jí velmi podobný. Zralé listy jsou za syrova svěží a poměrně hrubé, ale při dušení nebo smažení krásně zvadnou.

Jejich zemitá chuť se velmi dobře kombinuje s česnekem, ořechy, sušeným ovocem, jako je rybíz a rozinky.

Stonky mangoldu jsou také jedlé, takže je při vaření listů nevyhazujte! Pokud připravujete restovaný švýcarský mangold, přidejte stonky na pánev několik minut před přidáním listů, aby měly šanci změknout.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 5 minut
  • Celkem: 10 minut
  • Počet porcí: 4 porce

Ingredience

  • 2 svazky švýcarského mangoldu
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku nakrájeného na tenké plátky
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • citronový klín na vymačkání
  • čerstvě mletý černý pepř

Postup

  1. Z listů mangoldu odkrojte stonky a nakrájejte je na plátky.
  2. Listy nakrájejte nahrubo.
  3. Na velké pánvi rozehřejte olej na středním plameni.
  4. Přidejte stonky mangoldu a vařte je 1 až 2 minuty.
  5. Přidejte stonky mangoldu a vařte je 1 až 2 minuty, nebo dokud nezačnou měknout. Přidejte listy mangoldu, česnek, sůl a několik zrnek pepře a restujte 1 až 2 minuty.
  6. Vypněte oheň, vymačkejte na mangold trochu citronové šťávy a promíchejte.
  7. Podle chuti dochuťte a podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang