Chcete vyzkoušet švýcarský mangold? Pak jste na správném místě. Tato zářivě zelená listová zelenina zrovna nepatří k oblíbené zelenině. Je však nekonečně všestranná.
Co je to švýcarský mangold?
Švýcarský mangold je listová zelenina, která je blízce příbuzná červené řepě. Pokud jste již někdy vařili s červenou řepou, zjistíte, že mangold je jí velmi podobný. Zralé listy jsou za syrova svěží a poměrně hrubé, ale při dušení nebo smažení krásně zvadnou.
Jejich zemitá chuť se velmi dobře kombinuje s česnekem, ořechy, sušeným ovocem, jako je rybíz a rozinky.
Stonky mangoldu jsou také jedlé, takže je při vaření listů nevyhazujte! Pokud připravujete restovaný švýcarský mangold, přidejte stonky na pánev několik minut před přidáním listů, aby měly šanci změknout.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Vaření: 5 minut
- Celkem: 10 minut
- Počet porcí: 4 porce
Ingredience
- 2 svazky švýcarského mangoldu
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 stroužky česneku nakrájeného na tenké plátky
- 1/4 lžičky mořské soli
- citronový klín na vymačkání
- čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Z listů mangoldu odkrojte stonky a nakrájejte je na plátky.
- Listy nakrájejte nahrubo.
- Na velké pánvi rozehřejte olej na středním plameni.
- Přidejte stonky mangoldu a vařte je 1 až 2 minuty.
- Přidejte stonky mangoldu a vařte je 1 až 2 minuty, nebo dokud nezačnou měknout. Přidejte listy mangoldu, česnek, sůl a několik zrnek pepře a restujte 1 až 2 minuty.
- Vypněte oheň, vymačkejte na mangold trochu citronové šťávy a promíchejte.
- Podle chuti dochuťte a podávejte.