Perníkové latte a karamelový sirup – recept

MagazínNápojeSirupy

Zamilovala jsem si perníkové latte. To je tak, když snadno najdete cestu do nejbližší kavárny a do ruky dostanete kelímek vánočního perníkového latte, svět je zase překrásnej. Takže z toho logicky musela být láska.

Teda musíte si říct o poloviční (klidně i menší) dávku sirupu, protože plná palba je zcela smrtící, na což jsem přišla tehdy, když při třetím pokusu nevyslyšeli moje přání a ta příšerně drahá tekutina putovala v práci do odpadu. Ani cukromil nezvládne víc než dva doušky. To se prostě nedá. Ani na lačnej hladovej žaludek. 

Pokud hledáte lahodný zákusek ke kávě, zkuste pařížský dort.

Tady recept, jak si připravit perníkové latte a karamelový sirup vlastní. Vylepšený! Je nejen perníkový, ale taky karamelový a lehce slaný. Taky se vám teď rozzářili oči? Ideální kandidát na jedlý dárek, co myslíte? 

Jemně slaný karamelový sirup na perníkové latte

Ingredience: 

  • 200 g hnědého cukru 
  • 300 ml vroucí vody 
  • 1 lžička vanilkové soli (pokud nemáte rádi slaný karamel, vynechte) 
  • 1 lžíce javorového sirupu 
  • 1/2 – 1 lžíce mletého zázvoru 
  • 1 velký svitek skořice, nalámaný 
  • 8 hřebíčků 
  • 8 tobolek kardamomu 
  • 10 kuliček pepře 
  • 6 kuliček nového koření 
  • 1 hvězdička badyánu 
  • 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku 

Postup

  1. Plotnu zapněte na střední stupeň, postavte na ni hrnec se silným dnem a dno posypte vrstvičkou cukru. Počkejte, až se cukr roztaví a zkaramelizuje a posypte další dávkou cukru a postup opakujte, dokud nespotřebujete všechen cukr.
  2. Hrnec zvedejte z plotny a kružte jím, aby se karamel nepřipálil. Poté zalijte vodou (pozor, ať se nepopálíte, unikne velké množství páry), přisypte vanilkovou sůl a všechno koření a nechte mírným varem probublávat 10 – 15 minut.
  3. Poté přimíchejte javorový sirup a sirup přes jemné sítko přelijte do sterilizovaných lahviček nebo skleniček, uzavřete a nechte vychladnout. Uchovávejte v lednici a podle chuti přidávejte do kávy nebo sirupem můžete třeba polít lívance nebo francouzské tousty. 

Kategorie:

Magazín | Nápoje | Sirupy
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang