Máte rádi hranolky? Vyzkoušejte zeleninu na způsob hranolek

Hranolky

Asi nám dáte za pravdu, že hranolky prostě máme rádi. Dnes už však víme, že jejich konzumace ve fast-foodu není zrovna nejšťastnějším řešením, a proto si je častokrát připravujeme doma. Zde jsou různé zeleninové alternativy hranolek, které se připravují pečením v troubě a ne smažením na oleji.

Chutné a zdravé hranolky se nepřipravují jen z brambor. Taková ředkvička, avokádo, dýně hokkaido či mrkev jsou v porovnání s bramborami hitem dnešní doby. Za vyzkoušení stojí také batátové hranolky.

Recept 1: bílá ředkev

Ředkev v podobě hranolek je stejně chutná jako brambory, avšak přece jen o něco zdravější.

Ingredience

  • 2 velké bílé ředkve
  • 2 PL olivového oleje
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 200 °C. Ředkvičky oloupeme a nakrájíme do tvaru hranolek.
  • V misce je smícháme spolu s olivovým olejem, solí, pepřem a šťávou z citronu.
  • Na plech dáme pečící papír, na něj poklademe hranolky a pečeme je po dobu cca 30 minut.
  • Během pečení hranolky jednou otočíme, když jsou měkké a mají zlatavou barvu, jsou hotové.
  • Takto připravené hranolky podáváme např. se sojovou tatarskou omáčkou.

Recept 2: mrkev

Takto připravená mrkev je o něco sladší než sladké brambory. Velmi dobře se však kombinuje s kečupem.

Ingredience

  • 4 – 5 ks mrkve
  • 2 PL olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 200 ° C.
  • Mrkev oloupeme, nakrájíme na hranolky a poklademe je na plech.
  • Pokapeme je olivovým olejem, osolíme a okořeníme mletým pepřem.
  • Pečeme cca 20 minut, přičemž je po 10 minutách jednou otočíme.
  • Pečeme je, dokud nejsou měkké a křupavé.
  • Podáváme je s oblíbenou omáčkou, případně s kečupem.

Recept 3: dýně hokaido

Pečená dýně na různé způsoby je opravdu velmi chutná. Takto připravené hranolky nejsou žádnou výjimkou.

Ingredience

  • 1 středně velká dýně
  • olivový olej
  • česnek
  • chilli
  • sůl
  • mletá červená paprika

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 200 °C.
  • Dýni oloupeme a nakrájíme na hranolky.
  • V misce je smícháme s olivovým olejem, utřeným česnekem a chilli, posolíme a přidáme mletou červenou papriku.
  • Poklademe je na plech, který jsme si vystlali pečícím papírem a pečeme je do zlatova a křupava cca 30 minut.
  • Podáváme s kečupem, případně omáčkou s křenem.

Recept 4: avokádo

Avokádo není vhodné jen pro naši krásu, či do pomazánek. Stejně dobře chutná i v podobě hranolek.

Ingredience

  • 2 avokáda
  • 1 vajíčko
  • olivový olej
  • strouhanka
  • sůl

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 200 °C.
  • V misce smícháme strouhanku se solí.
  • Avokáda oloupeme, pecky vyjmeme a nakrájíme na měsíčky, které obalíme ve vajíčku a ve strouhance.
  • Na plech dáme pečící papír, poklademe na něj avokáda, které potřeme olivovým olejem a upečeme do zlatova (v polovině pečení je otočíme).
  • Podáváme např. s omáčkou s přídavkem citronu nebo limetky.

Kategorie:

Hranolky

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang