Pečivo u nás doma a za hranicemi všedních dnů – Ciabatta

Pečivo

To se snad ani nedá spočítat, kolik druhů bílého pečiva se připravuje v Itálii. Co region, to nějaká specialita, často obohacená bylinkami, sušenými rajčaty či kořením. Není divu, bílý chléb ideálně doprovodí všechny ty sýry, uzeniny a olivy, kterými je Apeninský poloostrov proslulý.

Velmi oblíbená už i na druhé straně Alp je ciabatta. Italsky to znamená doslova bačkora nebo pantofel a jméno dostala díky svému podlouhlému a poměrně širokému tvaru. Jako první ji připravil Arnaldo Cavallari.

Pekař z městečka Adria nedaleko Benátek s hrůzou sledoval, jak francouzská bageta dobývá Itálii a rozhodl se vrátit úder stejně životaschopným produktem.

Po týdnech experimentů přišel na tu pravou originální recepturu a zrodila se ciabatta. Voňavé kynuté pšeničné pečivo ciabatta se připravuje z italské chlebové mouky, proto není tak jemná a bílá jako pečivo připravené z mouky typu 00.

Musí se důkladněji žvýkat, má ale o to výraznější chuť. Jsou pro ni charakteristické velké otvory ve vlhké střídce a poněkud tužší a bílá pomoučněná kůrka. Nejlépe chutná ještě teplá, namáčená v dobrém olivovém oleji.

Mini ciabatta s olivami: Světlá mini ciabatta obohacená kousky černých oliv. Z kamenné pece. Ciabatta je taky skvělý základ na jeden z nejtypičtějších italských předkrmů – bruschettu.

Na kolečka nakrájenou ciabattu (ideálně tu s olivami) opečeme pod grilem a jemně potřeme česnekem. Vyzrálá rajčata zbavíme semínek, nakrájíme na drobné kostičky, promícháme se špetkou soli, lístky bazalky a olivovým olejem a navršíme na opečená kolečka.

Kategorie:

Pečivo

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang