Recept na nejlepší pórkovou polévku s bramborami

Krémové polévkyPolévkyZeleninové polévky
Pórková polévka s bramborami

Pórková polévka s bramborami je hustá a krémová klasická francouzská bramborová polévka, která začíná česnekovým máslem, v němž se pomalu dusí pórek, aby vynikla jeho sladká chuť.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 35 minut
  • Celkem: 40 minut
  • Počet porcí: 5 až 8

Ingredience

  • 30 g másla
  • 2 stroužky česneku, velké, jemně mleté
  • 3 pórky, pouze bílá a světle zelená část, nakrájené na tenké plátky
  • 1 kg brambor, oloupané a nakrájené na kostičky o velikosti 2,5 cm
  • 1,5 litru kuřecího nebo zeleninového vývaru s nízkým obsahem sodíku
  • 185 ml smetany, husté (místo mléka)
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • krutony: 2 silné plátky chleba (nakrájené na kousky velikosti krutonu), 1 lžíce rozpuštěného másla nebo olivového oleje ve spreji, sůl
  • obloha: drobně nasekaná pažitka, smetana na ozdobu

Postup

  1. Máslo rozpusťte ve velkém hrnci na mírném ohni.
  2. Přidejte česnek a pórek a restujte 7 minut, dokud nezměknou a nezesládnou.
  3. Přidejte brambory a vývar.
  4. Zvyšte teplotu a přiveďte k varu, pak přiklopte pokličkou a snižte teplotu, aby se vařilo mírně.
  5. Vařte 25 minut nebo dokud nejsou brambory velmi měkké a téměř se nerozpadají.
  6. Vypněte sporák a rozmixujte tyčovým mixérem na hladké pyré. Nepřehánějte to s pyré.
  7. Osolte a opepřete, pak vmíchejte smetanu.
  8. Připravte krutony: předehřejte troubu na 180 °C.
  9. Chléb pokapejte rozpuštěným máslem (nebo postříkejte olejem).
  10. Pečte 5 minut nebo dokud není chléb zlatavý a křupavý.
  11. Ještě horký posypejte špetkou soli.
  12. Polévku podávejte pokapané smetanou a posypané pažitkou a krutony.

Recepty z pórku jsou chutné a především zdravé. Tato potravina vůbec nemusí být v obchodech se zeleninou přehlížena, právě naopak.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang