Hrachová polévka je nejlepší s osmaženým rohlíkem nebo žemlí a ozdobená petrželkou.

Ingredience

  • 30 dkg hovězích a telecích kostí
  • sůl
  • několik zrnek celého pepře
  • menší cibule
  • kousek celeru
  • jedna malá mrkev
  • jedna petržel
  • 20 dkg hrachu
  • 10 dkg sádla
  • 8 dkg hladké mouky
  • mletý pepř
  • česnek (třený)
  • polévkové koření
  • majoránka
  • petrželová nať
  • smažené kostičky z rohlíku

Postup

Z kostí začneme vařit vývar v osolené vodě. Později přidáme pepř, očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli a vaříme do měkka. Hotový vývar procedíme. Hrách, který si musíme nejlépe den předem namočit slijeme z této vody dáme vodu čerstvou a také uvaříme do měkka. Prolisujeme nebo rozmixujeme.

Z části sádla a z mouky připravíme jíšku, a za neustálého míchání šlehací metlou přilijeme vývar z kostí a vaříme. Po 30 minutách přidáme prolisovaný hrách, pepř a dále zvolna vaříme. Ke konci varu přidáme prolisovaný česnek, dochutíme polévkovým kořením, drcenou majoránku. Klasická hrachová polévka je hotová.

TIP: Hrách patří také do vynikající luštěninové hrstkové polévky.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang